El Parlament insta el Govern a actuar per frenar la marxa d'empreses de Lleida

La moció demana elaborar un estudi comparatiu dels impostos propis de la Generalitat i els de l'Aragó

Pere Aragonès, president de la Generalitat
Pere Aragonès, president de la Generalitat | Parlament
Redacció
07 d'abril del 2022
Actualitzat a les 16:28h
El Ple del Parlament ha aprovat aquest dijous part de la moció del Grup Socialistes-Units per Avançar, amb les esmenes plantejades per ERC i JxCat, que insta el Govern a adoptar diferents accions per aturar la marxa d'empreses de les comarques de Lleida cap a grans capitals com ara Barcelona o Madrid i, en especial, cap a l'Aragó.

Entre altres mesures, l'emplaça a elaborar un estudi comparatiu dels impostos propis de la Generalitat i els de l'Aragó. En canvi, no ha prosperat el punt que demanava al Govern la redacció d'un Pla de retorn i d'atracció d'inversions per capgirar la marxa d'empreses de Lleida. Fins a 428 empreses han marxat de Lleida en els últims 6 anys, segons un estudi de la Cambra de Comerç, encarregat a la UdL i la UPF-BSM.

Un estudi de la Cambra de Comerç de Lleida, encarregat a la UdL i la UPF-BSM, assenyala que fins a 428 empreses han marxat de les comarques de Lleida en els darrers 6 anys. Un 40% s'han traslladat a Barcelona, un 19% a l'Aragó i un 14% a Madrid.

Prenent de referència aquestes dades, la moció socialista planteja un seguit de mesures per pal·liar la deslocalització d'empreses de Lleida. La burocràcia excessiva; unes normatives fiscals i urbanístiques més complexes en relació amb altres territoris; la manca de disponibilitat de sòl industrial i de mà d'obra especialitzada, o l'efecte capitalitat, són alguns dels motius que al·leguen les empreses per marxar de Lleida, segons l'estudi.

Per revertir aquesta situació, la moció presentada pel PSC i que incorpora les esmenes dels grups d'ERC i JxCat, insta el Govern a donar compte, en el termini de 2 mesos, del desplegament de la Llei 18/2020, del 28 de desembre, de facilitació de l'activitat econòmica. El text també demana impulsar els canvis necessaris per tal de facilitar la tramitació administrativa i urbanística d'àmbit supramunicipal dels projectes estratègics i singulars arreu del territori, tal com preveu aquesta llei i, si cal, també en la Llei de Territori.