La campana Mònica de la Seu Vella, a Àustria per ser restaurada

L'esquerda que s'hi va detectar, de 15 centímetres de llargada, distorsionava el seu so original

El trasllat de la campana
El trasllat de la campana | ACN
Redacció
06 d'abril del 2022
Actualitzat a les 8:02h
La campana Mònica de la Seu Vella de Lleida ha marxat aquesta setmana cap a Àustria per ser restaurada, vuit anys després de ser despenjada del campanar.

L'any 2004 s'hi va detectar una esquerda d'uns quinze centímetres de llargada, que parteix de la vora i puja obliquament, i que podria distorsionar el so original de la campana. El maig del 2014 la van baixar per no agreujar la fractura i els Amics de la Seu Vella, el Consorci i autoritats municipals van organitzar una festa per acomiadar-la.

Des de llavors ha estat esperant en una sala ser traslladada. Aquest bé patrimonial del segle XV, que forma part d'un monument històric d'interès nacional, és una de les campanes gòtiques conservades més destacades per la seva riquesa.

Des de Cultura expliquen que per a la seva correcta restauració, finançada pel mateix Departament, s'ha buscat el lloc més adient per a aquest tipus d'intervenció. Donat que ni a Catalunya ni a la resta de l'estat espanyol existeix cap taller especialitzat, s'ha localitzat un taller a Innsbruck (Àustria) especialista en restauracions de soldadures de campanes amb aquestes característiques, amb el qual es treballa des de Lleida.