Retransmeten en directe els primers dies de vida d'uns polls de duc a Ponent

S'instal·la al niu una càmera que funciona amb energia solar i connexió 4G

Redacció
01 d'abril del 2022
Actualitzat a les 19:14h
Imatge de les cries de duc
Imatge de les cries de duc | Endesa
S'ha iniciat la retransmissió en directe dels primers dies de vida d'uns polls de duc als secans de Ponent. Qualsevol persona pot connectar-se amb un simple clic a i veure imatges d'un niu de duc amb cinc ous de posta que ja han desclòs. Es tracta d'una actuació que han dut a terme tècnics de Birding Natura (entitat dedicada a la conservació) en el marc d'un projecte relacionat amb el duc que estan fent amb Endesa i que ha comptat amb una de les primeres experiències sobre monitorització de nius d'aquesta espècie. La càmera funciona de manera autònoma amb energia solar i està dotada de connexió 4G amb dades il·limitades i una doble targeta SIM que es pot gestionar en remot.

El programa, que es va iniciar el passat mes de setembre, té la finalitat d'estudiar el comportament d'aquesta espècie per tal de definir mesures que contribueixin a la seva conservació. El projecte, que es fa amb la col·laboració de la Generalitat i el MITECO, preveu el marcatge i radioseguiment d'un total de 12 individus arreu de Catalunya així com la monitorització d'un niu. Actualment, ja s'han marcat i alliberat 6 adults amb el sistema de radioseguiment, i properament i coincidint amb l'eclosió de les postes, s'iniciarà el marcatge dels polls.

Després d'uns dies de tasques de reconeixement a la zona per triar el niu idoni, tant per les seves característiques de posta com per la seva ubicació, finalment aquesta setmana, un equip de tècnics de Birding Natura (acompanyats per tècnics de la Generalitat i per Agents Rurals) van procedir a la instal·lació de la càmera en el seu interior. El procés es va executar en un temps d'aproximadament 15 minuts, passats els quals la femella, que havia abandonat el niu, va tornar a donar escalf als ous. En aquell moment ja havia trencat l'ou el primer pollet i en els propers dies, ho van anar fent els següents.

Les imatges que es vagin registrant permetran veure com són els primers dies de les cries. Es tracta d'una informació rellevant donat que hi ha molt poques experiències prèvies en la monitorització de nius de duc a casa nostra. Els tècnics que s'encarregaran d'estudiar aquestes imatges, destaquen la importància de poder analitzar el comportament de la femella i del mascle, en l'aportació d'aliments, així com els rols que aniran agafant cadascun d'ells en el desenvolupament dels polls. Per descomptat serà de gran interès el comportament dels mateixos polls.