Alcaldes del Segrià alerten que l’augment de preus fa perillar les obres

El consell comarcal demana uns solució que permeti justificar amb garanties aquests ajuts de l'any 2021

Un carrer en obres
Un carrer en obres | ND
Redacció
01 d'abril del 2022
Actualitzat a les 8:02h
El Consell Comarcal del Segrià traslladarà a la Secretaria de Governs Locals i a la Direcció General d'Administració Local la preocupació dels ajuntaments de la comarca davant l'augment constant i sobrevingut de preus dels materials de construcció ja que "pot posar en perill l'execució d'obres del Pla únic d'obres i serveis de Catalunya (PUOSC)".

"Els augments de preus, que es produeixen gairebé a diari, provoquen que moltes partides pressupostàries quedin desfasades i que, consegüentment, les adjudicacions de les obres es quedin desertes, amb la qual cosa s'han de tornar a tramitar", assenyala el Consell. Per això, demana una solució que permeti executar i justificar amb garanties els ajuts de l'anualitat 2021 del PUOSC.

Des del Consell del Segrià es va adreçar als 37 municipis de la comarca per conèixer la situació en què es trobava la tramitació del PUOSC 2020-2024. Segons la convocatòria, aquells municipis que tenen les obres per a l'any 2021 han d'executar les actuacions dels projectes assignats com a molt tard el 30 de juny del 2022 i tenen per justifica-ho fins el 31 de juliol d'aquest any. Només es pot obtenir una pròrroga de tres mesos si es justifica degudament i abans del 31 de maig del 2022 la impossibilitat de complir amb els terminis previstos.

Durant el Consell de les Alcaldies d'aquest dijous, el president comarcal, David Masot, ha informat que s'han rebut 14 respostes per part dels ajuntaments.

Tot i que les casuístiques són diverses, la majoria de consistoris ha traslladat que, tenint en compte els dos mesos que, pel cap baix, suposen els tràmits administratius per licitar qualsevol obra major (30 dies hàbils per a l'aprovació del projecte i 20 dies naturals per a la licitació), consideren "impossible" tenir la garantia d'executar i justificar l'obra dins el termini que marca el PUOSC, un fet que podria suposar la pèrdua de la subvenció assignada.