Sorpresa a la Paeria: l’estació d’autobusos, molt pitjor del que s’esperava

La instal·lació té l'enllumenat original i el sistema de fums completament obstruït, i l’ajuntament no descarta exigir responsabilitats

Toni Postius, amb una bombeta dels anys 60
Toni Postius, amb una bombeta dels anys 60 | ACN
Redacció
01 d'abril del 2022
Actualitzat a les 7:49h
Una instal·lació elèctrica dels anys seixanta del segle passat, amb l'enllumenat original o el sistema de fums completament obstruït per capes i més capes de brutícia, són algunes de les precàries condicions amb les quals la Paeria s'ha trobat l'estació d'autobusos de Lleida que la setmana passada va recuperar dels seus arrendataris. L'ACN ha accedit a les seves entranyes i ha pogut comprovar en quin estat es trobaven serveis que fins fa pocs dies encara estaven en ús com els lavabos completament embussats. El primer tinent d'alcalde Toni Postius ha reconegut que l'estació està molt pitjor del que s'esperaven i per això no descarten exigir responsabilitats a qui en el seu moment "tenia capacitat d'actuar i no ho va fer". 

Quan l'Ajuntament de Lleida va acordar recuperar l'estació d'autobusos va encomanar un estudi per saber la situació amb què es trobava, ja que era evident que estava en molt males condicions i així ho havien manifestat els usuaris en reiterades ocasions des de fa molts anys. La setmana passada, la Paeria va recuperar l'equipament de la concessionària que s'havia fet càrrec de la gestió els darrers 50 anys i una vegada han pogut entrar i analitzar a fons les instal·lacions, s'ho han trobat molt pitjor del que s'esperaven.
 

Els filtres de fums, obstruïts Foto: ACN


Així de categòric s'ha mostrat el primer tinent d'alcalde Toni Postius, que ha apuntat que des del punt de vista de la xarxa elèctrica, "un element que és bàsic i fonamental", no se'ls ha lliurat cap tipus de certificat conforme aquesta està al corrent de la legalitat i complex totes les certificacions tècniques. "És un fet molt greu", remarca Postius, i més després de comprovar que alguns dels transformadors són els originals de quan es va obrir l'estació i presenten elements que s'han desfet per l'escalfor de sobrecàrrega elèctrica.

Un altre dels fets greus que s'han detectat ha estat al sistema d'extracció de fums, que no funcionava ja que hi ha capes i més capes de brutícia incrustada al damunt. L'estació era molt fosca, sobretot a la zona de les andanes, un fet que causava temor entre els usuaris. La instal·lació de la nau central damunt de les cotxeres encara conservava les bombetes originals dels anys 50 – 60 del segle passat. Ara, la Paeria està retirant aquestes làmpades que també acumulen capes de brutícia i s'ha posat en marxa el sistema bàsic que ja hi havia per guanyar més il·luminació d'una forma ràpida.

D'altra banda, també s'han trobat que l'estat de manteniment de la via pública, el clavegueram i la neteja en general era molt "deficient". Postius ha explicat que s'ha començat a fer treballs de millora d'arranjament i s'estan desembussant les clavegueres. El cap de setmana passat es va fer una neteja intensa amb aigua a pressió a la zona de la calçada i en un futur es vol pintar el conjunt de l'estació, millorar la senyalització i fer més accessible la instal·lació. "Posarem l'estació al dia", ja que durant els propers dos anys serà el baixador dels autobusos a la ciutat, a l'espera de l'entrada en funcionament de la nova que s'ha de construir al costat de l'estació de trens.

Pel que fa a la part de baix, les condicions són "totalment insalubres" i no es podrà obrir als usuaris. La Paeria està estudiant quines actuacions fer-hi perquè tinguin sentit quan d'aquí a dos anys es doni un ús municipal a l'equipament. Per això, s'ha de mirar la part estructural, on hi havia l'antiga discoteca 'Bus' que va quedar calcinada per un incendi. En aquesta zona és on hi ha els lavabos, que estan embussats. Mentrestant, se'n posaran uns de portàtils a la part superior.
 

Quadre elèctric molt antic Foto: ACN


"Exigirem responsabilitats"

Postius explica que resulta "sorprenent" que en anys anteriors s'havien fet informes amb les mancances de l'estació d'autobusos però no s'anava més enllà d'això i no es feia cap requeriment formal a l'empresa concessionària per arreglar els desperfectes i que es complissin les condicions mínimes de salubritat. En aquest sentit, el tinent d'alcalde assegura que el nou govern municipal va tenir clar de seguida que no es podia continuar tenint l'estació en aquestes condicions i per això va activar el projecte de la nova i el procés per recuperar la titularitat de l'actual.

És evident que fer el rentat de cara a la instal·lació comportarà uns "costos importants", afirma Postius, que també es mostra convençut que per poc que s'hi faci "serà molt més del que s'hi ha fet en els darrers anys". Quan l'Ajuntament tindrà avaluats els costos, serà el moment d'explicar la situació de com s'han trobat les instal·lacions i "exigir responsabilitats a qui en el seu moment tenia capacitat d'actuar i no ho va fer", ha matisat Postius.