Patrimoni

Cal Macià d’Alcarràs, a punt del col·lapse

La plataforma alerta que l’esvoranc de la teulada s’ha fet mes gros i reitera la necessitat d’una intervenció pública

Cal Macià, deteriorat | ACN
per Àlvar Llobet, Lleida | 21 de març de 2022 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de març de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La casa Vallmanya d’Alcarràs, l’indret de residència d’estiu del president Francesc Macià, està a punt del col·lapse. L’esvoranc de la teulada s’ha anat ampliant perillosament en els darrers mesos i la plataforma que reivindica la recuperació de la casa alerta d’un esfondrament proper si no s’hi actua.

El col·lectiu ja va avisar fa mesos calia una intervenció immediata perquè la masia no suportaria l’hivern, una predicció que s’està complint. Per aquesta raó s’ha tornat a reclamar la compra de la casa per part de les institucions amb l’objectiu d’apuntalar-la i evitar-ne l’enrunament. 
Casa pairal de Francesc Macià


La casa de Vallmanya va pertànyer a la família d'Eugènia Lamarca, muller de Francesc Macià, que era de les Borges Blanques. Després de la mort l'any 1897 del pare d'Eugènia, l'arquitecte lleidatà Agapit Lamarca, el matrimoni comença a passar molts estius a la casa pairal, estades que s'allarguen fins la mort de Macià el dia de Nadal de l'any 1933, encara que queden interrompudes pels anys d'exili del polític.

La casa es converteix en un espai on Macià hi va a desconnectar de la vida com a militar i, posteriorment, com a polític. Era un "retir espiritual". Amb l'esclat de la Guerra Civil però, la família de l'expresident marxa a l'exili i no és fins als anys cinquanta que la seva filla Maria torna a Vallmanya amb la voluntat de recuperar la propietat familiar. Es troba, però, que l'Institut Nacional de Colonització fragmenta la finca, que passa d'ocupar unes 3500 hectàrees a aquedar-se amb unes 400.


Finalment, els nets venen la propietat, que va canviant de mans fins a l'actual propietari, un empresari ramader. 

 

 

També hauries de llegir
Fa 40 setmanes

L'última oportunitat per salvar Cal Macià

Participació