Guissona continua empadronant refugiats, però alerta que arriba al límit d’acollida

El municipi acull 143 ucraïnesos i ja hi ha contactes amb altres ciutats com Lleida per quan no en pugui absorbir més

Una refugiada, a Guissona
Una refugiada, a Guissona | ACN
Redacció
14 de març del 2022
Actualitzat a les 15:30h
L'Ajuntament de Guissona (Segarra) s'ha marcat uns "ritmes de treball" per gestionar l'arribada constant de refugiats que fugen de la guerra a Ucraïna. Dissabte en van arribar 21 que venien amb un avió de 261 refugiats de la mà de Open Arms, entre altres organitzacions i institucions, i aquest dilluns se'ls ha començat a empadronar.

Un dels objectius principals és que els infants puguin matricular-se el més aviat possible a les escoles. Ars ha explicat que s'està mirant que els nens tinguin "referències" als centres educatius, ja siguin familiars o amics, i a partir d'aquí se'ls adreça a una o altra escola. Si no hi ha cap referent, la comissió d'escolarització del Departament d'Educació, fa l'assignació que pertoca.

L'empadronament genera una primera entrevista amb els tècnics d'immigració i a partir d'aquí s'avaluen tots aquests aspectes que el centre educatiu entoma per marcar el ritme de matriculació. I es que segons l'alcalde, potser no tots els infants que han arribat estan ja preparats per anar demà mateix a escola, ja que han fet un llarg i dur viatge per fugir de la guerra i "necessiten el seu temps".

Guissona és una població amb un pla educatiu d'entorn amb ràtios que van dels 22 als 23 alumnes per aula. Per aquest motiu, encara hi ha "coixí" per absorbir més alumnes. En qualsevol cas, Ars ha assegurat que Educació s'està plantejant de reforçar les aules d'acollida.

D'altra banda, l'alcalde ha recordat que ja la setmana passada van posar en marxa una oferta d'activitats de lleure complementàries per als infants refugiats en diferents equipaments com la biblioteca municipal i ara, una vegada escolaritzats, es "complementaran".

"Preocupació" davant l'arribada constant de refugiats

Guissona pot assumir "perfectament" els 143 refugiats però Ars ha reiterat que això no podrà ser així si l'arribada continua sent constant, ja que el municipi ha esdevingut "efecte crida" i després de l'esclat de la guerra, la comunitat ucraïnesa ja ha passat ser la majoritària al poble.

Per aquest motiu, Ars ha reconegut que estan "preocupats" pels dies que venen, ja que s'han fixat un topall de 200 refugiats i no en paren d'arribar. A més a més, hi ha 120 voluntaris però que són temporals. Ara s'han començat a establir contactes amb municipis de l'entorn però també ciutats grans com Lleida per començar a planificar les futures acollides.