Gairebé mig miler d’empreses han marxat de Lleida en només sis anys

Suposen un 3,2% del total i un 40% s'han traslladat a Barcelona, un 19% a l'Aragó i un 14% a Madrid

Una treballadora plegant roba
Una treballadora plegant roba | ACN
Redacció
08 de març del 2022
Actualitzat a les 8:39h
Fins a 428 empreses han marxat de Lleida en els darrers sis anys, una xifra que representa un 3,2% del total d'empreses del territori, segons l'Estudi sobre la deslocalització d'empreses de les comarques de Lleida, encarregat a la UdL i la UPF-BSM, amb el Patronat de Promoció Econòmica.

D'aquestes, un 39,4% s'han traslladat a Barcelona pels beneficis de la capital, com infraestructures o oportunitats de creixement; un 18,9% a l'Aragó per agilitat administrativa i disponibilitat de sòl, i un 14% A Madrid pels incentius fiscals i les subvencions. En canvi, del 2015 al 2020 han arribat a Lleida 341 empreses, una xifra "insuficient" per compensar la sortida d'empreses, diu l'investigador Jordi Moreno, un dels artífex de l'estudi.

Les dades obtingudes, durant el període estudiat (2015-2020), mostren que tots els sectors es deslocalitzen principalment a Barcelona, excepte l'agricultura, la ramaderia i la pesca, que escull Osca com a destí principal.

Segons aquest estudi, tot i que aquest fenomen afecta de manera proporcional a companyies de totes les dimensions, ho fa especialment a les empreses comercials (21,26%) i de la construcció (14,02%). "La deslocalització ha afectat a Lleida, més que a d'altres poblacions tant de Catalunya com de l'Estat de característiques similars", explica Moreno, que alerta que Lleida corre el perill de quedar al mig de dos hubs logístics molt potents; Saragossa amb el Corredor Central i Barcelona amb el Corredor Mediterrani; la qual cosa encara podria agreujar més el problema de la deslocalització d'empreses.