La sequera augmenta els danys provocats pels conills als camps lleidatans

Acció Climàtica elabora un mapa dels punts amb més afectació i promou un grup de caçadors voluntaris

Conills al camp
Conills al camp | ACN
Redacció
02 de març del 2022
Actualitzat a les 8:54h
La sequera ha provocat un increment dels danys causats pels conills en cultius agraris a la vegueria de Lleida. Per tal de reduir-los, Acció Climàtica ha elaborat mapes de les zones amb una major densitat.

A partir d'aquesta informació, han emplaçat l'Estat a actuar en infraestructures de la seva titularitat com ara la línies ferroviàries o vies ràpides, de la mateixa manera que a les àrees de caça on s'ha detectat una elevada població de conills.

Una altra mesura serà promoure, amb la col·laboració de la Federació de Caça, un grup de caçadors voluntaris que puguin actuar en aquells vedats que ho sol·licitin. Així mateix, la conselleria gestionarà la compra conjunta de tanques i gàbies i es faran plans pilots per veure'n l'efectivitat.

Es manté la densitat però augmenten els danys

La densitat de conills a la vegueria de Lleida se situa de mitjana en 92 exemplars per quilòmetre quadrat, segons el darrer cens efectuat la tardor passada. És una xifra similar a la registrada un any abans, si bé s'han incrementat els danys en l'agricultura ocasionats per l'espècie i ja afecten de forma considerable a totes les comarques del Pla de Lleida, quan l'any anterior se circumscrivien sobretot al Segrià i les Garrigues.

Els cultius més afectats són els cereals i cultius herbacis i els arbres fruiters. Cal tenir en compte que la declaració d'emergència cinegètica s'aplica a partir de 50 conills/km2. Totes les comarques de la vegueria superen aquesta densitat, exceptuant l'Urgell tot i que se situa en 45 conills/km2, quan la tardor del 2020 era de 35.