1 de 10
Infraestructures

El Canal d’Urgell reivindica la modernització com a arma contra el despoblament

El president dels regants, Amadeu Ros, diu que el cost de l'obra no arriba al 7,5% del que va costar la L-9

Amadeu Ros, president dels regants | Parlament
per Redacció, Lleida | 1 de març de 2022 a les 17:41 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de març de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El president de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell (CGRCU), Amadeu Ros, ha presentat aquest dimarts a la Comissió d'Agricultura del Parlament el Pla de Modernització dels Canals. A petició del PSC, Ros ha reclamat als diputats suport per materialitzar el projecte, ja que es "estratègic" per a Catalunya.

La modernització implicaria poder introduir nous cultius, crear noves indústries agroalimentàries, fet que d'altra banda, permetria fixar gent al territori i fomentar-ne el repoblament. Ros ha lamentat que Lleida sigui la demarcació "abandonada" de Catalunya i ha assegurat que el cost del projecte no arriba al 7,5% del que va costar la línia 9 del metro.


El president dels regants del Canal d'Urgell ha advertit que Lleida ha perdut un 40% de pagesos en els darrers any i que actualment hi ha 9.000 pagesos al Règim Agrari, dels 15.000 que hi havia no fa gaires anys.

Ros s'ha referit al projecte de modernització com un "projecte de país" que ha de permetre que es puguin produir tots els aliments que necessitat Catalunya sense dependre de l'exterior, cosa que actualment no passa, ja que s'ha d'importar el 60% dels aliments que es consumeixen. Durant la seva intervenció, ha demanat a tots els grups polítics que donin suport al projecte al Parlament i al Congrés de Diputats i ha alertat que si no es tira endavant la modernització, "la història no ho perdonarà".

 

Participació