La petita «Ucraïna catalana» es mobilitza per enviar ajuda humanitària

Guissona contacta amb Open Arms i enceta una campanya de suport econòmic per ajudar els ucraïnesos, un miler dels quals resideixen a la localitat

Imatge de la mobilització a Guissona
Imatge de la mobilització a Guissona | Jaume Ars
28 de febrer del 2022
Actualitzat el 10 de març a les 11:48h
De totes les manifestacions en contra de la guerra a Ucraïna que s’han celebrat en els darrers dies a la demarcació de Lleida, una ha pres especial significat, la de Guissona. Un miler de veïns d’aquest municipi de la Segarra de poc més de 7.000 habitants són originaris d’Ucraïna, de manera que la preocpupació pel conflicte bèl·lic ha calat intensament en els carrers de la localitat.

Mig miler de persones es van mobilitzar el passat dijous juntament amb representants de les 42 nacionalitats que conviuen al poble, que van mostrar el seu suport a la comunitat ucraïnesa. L’himne del país que està essent atacat per Vladimir Putin va ressonar a la plaça guissonenca, on es va fer prèviament un minut de silenci a petició de l’alcalde, Jaume Ars, que considera que d’aquesta manera s’enviava un missatge de rebuig a la guerra.

Ars ha mantingut en les darreres hores una reunió amb la consellera d’Acció Exterior de la Generalitat, Victòria Alsina, a qui li ha trasmès la principal preocupació dels seus conciutadans ucraïnesos, que és la de der arribar ajuda humanitària al seu país d’origen. Molts hi tenen allà amics i familiars, de manera que els dubtes sobre l’enviament de material de suport és motiu de desassossec. El batlle assegura que s’han obert contactes amb Open Arms i amb la Fundació Josep Santacreu de Guissona per estudiar la possibilitat de contractar un avió d’ajuda humanitària. En aquest sentit, apunta que en les properes hores es farà una reunió amb veïns per encetar una campanya de suport econòmic.
 

La família ucraïnesa arribada a Guissona Foto: ACN


El bisbat promet ajuda als refugiats, que ja comencen a arribar

Per la seva banda, l'Arquebisbe de la Seu d’Urgell, Joan-Enric Vives, es va reunir al municipi amb la comunitat greco-catòlica i ortodoxa ucraïnesa. En aquest context, va prometre ajuda a través de Càritas Diocesana i Andorrana per als damnificats i, quan convingui, per als refugiats.

La localitat ha rebut aquest cap de setmana la primera família de refugiats. Es tracta d'una dona ucraïnesa, l'Uliana, de 32 anys i els tres fills de 6, 8 i 11 van arribar dissabte al municipi on viu la seva cunyada, germana del marit. Ell, de 42 anys, s'ha quedat a la seva ciutat, Lviv, i, en una videotrucada amb la família, explica que estan muntant campaments ii que estan "en alerta" i "preparats per lluitar".

La dona i els tres nens van fugir d'Ucraïna quan va esclatar la guerra. L'Uliana explica que van aconseguir bitllets d'autobús per arribar fins a la frontera amb Polònia. Van estar 16 hores per recórrer 100 quilòmetres i després 6 hores més per creuar la frontera i poder agafar un avió fins a Girona. "El que he vist és horrorós. Famílies que volien marxar però no tenien bitllet", explica encara en estat de xoc.