JARC denuncia que la reforma laboral «no té en compte la realitat del sector agrari»

L'organització considera un "problema" les limitacions proposades per als contractes de caràcter temporal

Una dona treballant en una explotació agrària.
Una dona treballant en una explotació agrària. | Agricultura
Redacció
04 de febrer del 2022
Actualitzat a les 16:37h
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) lamenta l'aprovació de la reforma laboral "sense que s'hagi tingut en compte les necessitats del sector agrari", que té una alta contractació laboral temporal per la seves especials circumstàncies. Segons l'organització, les limitacions proposades pels contractes de caràcter temporal "representen un problema per al sector".

"No es tenen en compte les particularitats del sector primari, que requereix una alta contractació laboral temporal, difícil de preveure amb molta antelació i sotmesa a una gran quantitat de variables com la meteorologia que afecta directament la producció", assenyalen des de JARC.

L'organització agrària assegura que les modificacions que comporta aquesta reforma afecten principalment al sector agrícola, a les campanyes de sembra, aclarida i, sobretot a la recol·lecció. "La dificultat radica en el fet que en el camp no es pot preveure la contractació amb molt temps d'antelació, perquè la producció dependrà de circumstàncies meteorològiques imprevisibles i altres factors sobrevinguts", remarquen des de JARC.

Els contractes de naturalesa estacional i cíclics de curta durada són necessaris per a les campanyes agràries amb una temporalitat molt concreta, un fet que l'entitat considera que "no implica precarietat". JARC explica que els treballadors temporers encadenen diferents campanyes agràries arreu de l'estat espanyol. "Aquesta gran mobilitat implica que molts d'ells no disposen d’una residència fixa i sovint canvien de telèfon, cosa que dificulta als empresaris agraris mantenir el contacte per a pròximes campanyes", assenyalen des de l'organització agrària.

L'encaix de la contractació del sector agrari estarà en la modalitat de contracte fix-discontinu, que l'entitat defensa perquè "reforça l'estabilitat" però "no cobreix totes les necessitats de l'agricultura estacional", com poden ser la de la fruita o la vinya. "Si aquesta modalitat no s'utilitza més és perquè en el camp es renoven molt les plantilles", apunta Osvald Esteve, cap de la sectorial de Laboral de JARC. "Molts treballadors inicialment ho veuen com una oportunitat, però com que és una activitat molt exigent físicament, molts marxen quan troben una altra oportunitat laboral", afegeix.

Segons JARC, el contracte fix-discontinu "encara té per al sector agrari llacunes en quan a la seva regulació". Per exemple, respecte a com caldria fer la crida i què s'entén per 'degudament notificat'. A més, "continua sent molt imprecís el seu redactat". "L'empresari agrari continuarà tenint molts mals de caps a l'hora d'acreditar la seva correcta aplicació, tenint en compte que sovint no disposem de dades de contacte fixes dels treballadors perquè molts d'ells són immigrants, que tornen a les seves cases i són molt difícils de localitzar", assenyala Esteve. Per això, JARC reclama "una garantia jurídica tant per a l'empresari com per al treballador".