La Paeria obre uns 90 expedients al Centre Històric per evitar la degradació dels habitatges

Projecten diverses actuacions urbanístiques al Centre Històric de Lleida per fer nous habitatges i recuperar activitat

Postius i Pifarré, visitant el Centre HIstòric
Postius i Pifarré, visitant el Centre HIstòric | Paeria Lleida
Redacció
03 de febrer del 2022
Actualitzat a les 8:33h
L'àrea de Disciplina Urbanística de l'Ajuntament de Lleida ha obert prop de 90 expedients al barri del Centre Històric de la ciutat amb la voluntat que els propietaris tinguin els edificis i habitatges en condicions i evitin la seva degradació. La Paeria ha projectat diverses actuacions urbanístiques a la zona per fer nous habitatges i recuperar l'activitat.

Així, s'ha enderrocat subsidiàriament uns immobles a la plaça del Dipòsit, fet que permetrà arranjar aquest punt. També es delimitarà una altra unitat d'actuació entre els carrers Múrcia i Boters, per impulsar la iniciativa privada. Segons l'alcalde accidental, Toni Postius, és una aposta decidida per "dignificar una zona emblemàtica".

L'alcalde accidental i la regidora d'aquest barri, Montse Pifarré, han fet un recorregut per la zona que ha començat a la plaça del Dipòsit, on ja s'hi està actuant. La Paeria va enderrocar subsidiàriament una sèrie de blocs que es trobaven en mal estat i amb habitatges insalubres, després que la propietat no atengués els requeriments municipals per actuar-hi. Postius ha explicat que es tracta d'una de les unitats d'actuació previstes a la plaça, que permetrà ordenar i arranjar la zona.

L'objectiu, ha dit, és "dignificar una zona emblemàtica" en la qual l'Ajuntament hi està destinant molts esforços per tirar-la endavant perquè recuperi la vitalitat, l'activitat i la interacció amb la ciutadania. L'actuació, necessària per avançar en aquesta planificació, ha tingut un cost de 140.000 euros que es repercutirà als propietaris.

Postius ha detallat que hi ha projectada una altra unitat d'actuació a la plaça, en forma de rectangle, entre els carrers Múrcia i Boters. Urbanísticament, això permet unificar parcel·les per fer-hi promocions conjuntes, amb habitatges més grans perquè puguin traslladar-s'hi famílies.

Així ho està trameten l'Ajuntament als propietaris dels immobles perquè es puguin agrupar i preveure construccions més àmplies. En aquest sentit, davant la manca d'iniciativa privada, la Paeria està treballant projectes amb promotors i possibles inversors que veuen possibilitats de desenvolupament en el Centre Històric, com a punt neuràlgic, per actuar com a revulsiu i realitzar subsidiàriament, des de planificació, la redacció del projecte de reparcel·lació i urbanització.