Els Agents Rurals denuncien que el Pla Hidrològic permet assecar punts de rius lleidatans

La proposta per a la Noguera Pallaresa posa en perill l'almesquera, una espècie amenaçada, i també la truita autòctona

Imatge de la Noguera Pallaresa
Imatge de la Noguera Pallaresa | ACN
Redacció
31 de gener del 2022
Actualitzat a les 9:30h
L'esborrany del Pla Hidrològic de l'Estat 2022-2027 permet cabals zero en alguns punts de les conques de la Noguera Pallaresa, Noguera Ribagorçana i Segre. Joel Capdevila, sotsinspector del Cos d'Agents Rurals, ha dit que aquest fet suposaria l'assecament del riu i aniria contra totes les normatives mediambientals i la llei d'aigües.

Aquesta ha estat una de les moltes al·legacions que el Cos d'Agents Rurals ha presentat al Pla. També demanen a la CHE implementar mesures de control dels cabals captats pels concessionaris d'aigües. El Parc Natural de l'Alt Pirineu creu que la proposta per a la Pallaresa posa en perill l'almesquera, una espècie amenaçada, i la truita autòctona.
 
Capdevila ha explicat que aprovar el cabal zero en alguns punts dels rius, per molt que siguin pocs, pot provocar que la concessionària d'aigües assequi el riu amb el suport de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre.

Petició d'augment dels cabals ecològics
Per presentar les al·legacions els Agents Rurals van estudiar el comportament de 68 estacions que mesuren el cabal del riu. El cabal mig alliberat per aquestes estacions és de l'11% del total d'aigua que baixa pel riu al llarg de l'any. Per Capdevila aquesta xifra vol dir que el 89%, i en alguns casos concrets el 97%, del cabal del riu és captat o explotat per usos industrials, elèctrics, de regadiu o recreatius. Per tot, els Agents Rurals demanen un increment dels cabals ecològics.

Capdevila ha detallat que des del Cos d'Agents Rurals han al·legat també que el cabal d'aigua ha de ser constant i des de la capçalera fins a la desembocadura cada cop més elevat, fet que no recull el Pla i en alguns casos planteja el contrari: cabals inferiors en trams inferiors del riu. Capdevila entén que si el riu va sumant aigua d'afluents, el cabal no pot disminuir.