Les Borges Blanques declina la presència d'Aragonès en una Fira de l'Oli monopolitzada per Junts

El certamen acull de forma oficial tres consellers juntaires i Borràs, evita comptar amb el president i Torrent el visita només com a membre d'ERC

La consellera Violant Cervera inaugurant la 59 Fira de l'Oli
La consellera Violant Cervera inaugurant la 59 Fira de l'Oli | Fira de l'Oli
24 de gener del 2022
Actualitzat a les 20:21h
La Fira d'Oli de les Borges Blanques s'ha convertit en una nova excusa per crear més desavinences polítiques entre ERC i Junts. La polèmica entre socis del Govern per les representativitats polítiques al certamen, liderat per l'ajuntament de la capital de les Garrigues, l'única de Ponent en mans dels juntaires, s'ha tornat a reproduir aquest any. Fins a tres consellers de Junts a més de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, s'han passejat per la fira i cap representant d'ERC ho ha fet oficialment com a membres de l'executiu tot i que el partit té sota el seu control dues carteres que es vinculen directament a l'activitat de la fira: la d'Agricultura i la d'Empresa. La polèmica s'ha engrandit perquè, segons que ha pogut saber aquest diari i ha confirmat l'ajuntament, es va declinar la possibilitat que hi assistís el president Pere Aragonès
 
El xoc entre republicans i post-convergents ha començat en aquesta 59 edició amb una controvèrsia interna entre el consistori de les Borges Blanques i el departament de Presidència de la Generalitat. El gabinet del president havia mostra interès perquè Aragonès inaugurés o clogués el certamen, una proposta declinada pel govern local, que va justificar aquesta decisió a partir d'un suposat "accent feminista" que es volia donar a l'esdeveniment firal i perquè ja tenien l'agenda de la inauguració estructurada, segons que explica un portaveu del consistori borgenc. "Hi ha una sèrie de tempos en què s'han de fer les coses i quan has anunciat que faràs una cosa, ni que vingui el Sant Pare a oferir-se no seria ètic ni respectuós fer el lleig", afirmen. Aragonès ha assistit diverses vegades a la Fira a nivell personal i enguany es va oferir per fer-ho com a president, però l'Ajuntament de les Borges ho va evitar tot i que no vol ara una polèmica que "embruti" el certamen.  

En aquest sentit, des de l'Ajuntament s'assegura que l'absència d'Aragonès va ser deguda a la decisió de Presidència de no acceptar les propostes que va plantejar la direcció de la Fira per encaixar Aragonès als actes oficials. Aquestes propostes no eren, però, que el president inaugurés o clausurés el certamen, uns honors que estaven reservats a representants de Junts, el partit de la nova alcaldessa de la ciutat, Núria Palau.
 

El conseller Jaume Giró visitant la Fira de l'Oli Foto: Junts per Catalunya


Així, la inauguració de divendres va anar a càrrec de Violant Cervera, consellera de Drets Socials i que va ser diputada de Junts per Lleida. La presència de Cervera es va augmentar l’endemà amb la participació dels consellers d’Economia, Jaume Giró, i de Justícia, Lourdes Ciuró, ambdós també del partit de Puigdemont. Giró va fer un recorregut oficial per la fira mentre que Ciuró va presidir l’entrega de premis empresarials, un sector que poc té a veure amb les seves competències. Tot i això, Ciuró va reforçar el caire "empresarial" del seu departament assegurant que impulsaria el consum d’oli de les Garrigues als equipaments que depenen de la seva conselleria; és a dir, les presons

Que els presos prenguin oli de les Garrigues va ser l'argument fort de Ciuró en un discurs que va fer mentre el titular d'Empresa del Govern, Roger Torrent, estava justament al municipi i visitava poc després la fira. Ho va fer només com a representant d’ERC i acompanyat d’una comitiva de càrrecs del partit, entre els quals el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, també d'ERC, que va ser convidat a l'acte oficial del divendres només dos dies abans malgrat que la Diputació és una de les promotores de la Fira. L'expresident del Parlament va visitar els expositors com a membre del partit i fins i tot va aproximar el seu recorregut al que estava fent Giró de manera oficial com a membre de l'executiu, tal com va recollir el diari Segre fent-se ressò del "foc amic" d'aquest cap de setmana a les Borges. 
 

La consellera Lourdes Ciuró, a la Fira de l'Oli Foto: ACN


La representació de Junts es va completar diumenge amb la presència de la presidenta de la Cambra, Laura Borràs, que va presidir l'acte d'entrega dels Premis Joves Investigadors. El 2020 Borràs, que era diputada al Congrés, va ser l'encarrega d'inaugurar la Fira. Aquest diumenge la van acompanyar diversos diputats del partit, a més de les autoritats locals de Junts. Tot i el desequilibri de representativitats evident entre les dues formacions del Govern, des del consistori de la capital de les Garrigues s’assegura que no hi ha hagut la voluntat de vetar cap conseller, i recorden que alguns d’ells han estat convidats i que no han assistit al certamen com és el cas de la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, que mai com a titular del departament agrari ha inaugurat o tancat la Fira garriguenca, que l'any que ve celebrarà la seixantena edició.

Fonts del departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural confirmen a aquest diari que Jordà va ser convidada però que es va rebutjar l'assistència atès que es negava la possibilitat d'inaugurar o clausurar la fira i se la relegava a una entrega de premis: "Això és un menysteniment a la consellera, que a més no ha obert mai oficialment el certamen". Des de la conselleria creuen també que si es volia posar un accent femení a la fira, la titular d'agricultura era la persona idònia. En aquest context, un portaveu del consistori defuig una polèmica que, assegura, "no beneficia a ningú"
 

Roger Torrent visitant la Fira de l'Oli de Borges com a representant d'ERC Foto: ERC


Jordà sí que va ser a Maials
Amb la Fira de l’oli de les Borges Blanques plou sobre mullat. En l’edició del 2019 la decisió del certamen de no convidar la consellera d’Agricultura a la inauguració va generar malestar al departament de Teresa Jordà, que tampoc ha passejat per la fira en aquesta edició tot i que aquest diumenge estava a un acte a l'Espluga de Francolí, a escassa mitja hora de la capital de les Garrigues. Jordà sí que va inaugurar fa unes setmanes la Fira de l'Oli de Maials, un ajuntament governat per Junts. La fira de les Borges també té "ambaixador". El 2018 va ser Pilar Rahola i enguany ha estat el periodista José Antich, director d'ElNacional.cat.

En aquest context de cops de colze entre socis, ERC té intenció de portar al ple municipal aquest cas de desequilibris de representacions a la Fira de l'Oli.
 

Laura Borràs i l'alcaldessa de les Borges, Núria Palau, a la Fira