coronavirus

Argimon diu que «podria» estar començant la fase final de la pandèmia

El conseller de Salut creu que la seva evolució ha de portar el virus a conviure amb la societat "de manera més pacífica"

per Albert Vilanova, Barcelona, Catalunya | 15 de gener de 2022 a les 08:06 |
Argimon, en una atenció als mitjans | ACN
El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha afirmat "amb tots els condicionants del món" que "podria" estar començant la fase final de la pandèmia. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha insistit en la "imprevisibilitat" del virus, però ha afegit que la seva evolució ha de portar a una fase en què convisqui amb la societat "de manera més pacífica".

De la variant òmicron ha dit que, de moment, "sembla que provoca una malaltia més lleu". Ha explicat que es comença a veure un cert "plató" en els grups d'edats més alts, però les xifres continuen "disparades" entre els més joves.


El conseller ha mencionat la falta de professionals, com ara d'infermeres. En aquest sentit, ha fet un encàrrec per saber exactament quantes en farien falta, malgrat les darreres incorporacions. "No estem parlant de 200", ha manifestat. Tot i no voler donar una xifra concreta, ja que ha insistit que s'ha d'estudiar a fons, ha afirmat que se'n necessitarien entre un 40 i un 50% més de les que hi ha actualment, que són unes 20.000. Per tant, faltarien entre 8.000 i 10.000 infermeres.

Argimon ha alertat que ara també es produirà la jubilació d'un gruix important de professionals sanitaris i que caldrà cobrir-les, però ha insistit que no hi ha professionals mèdics a l'atur. A més, ha tornat a reclamar a l'Estat fons extraordinaris per poder abordar totes les necessitats que comporta la pandèmia, malgrat que la seva incidència pugui baixar. En aquest sentit, s'ha mostrat convençut que aquests fons arribaran ja que el contrari no s'entendria.


Sobre l'elevat nombre de contagis produïts a les escoles, el conseller ha dit que la situació no és res més que el reflex del que està passant fora. "Si el virus està en la comunitat, entrarà a tot arreu", ha resumit. Amb tot, ha assegurat que l'objectiu és mantenir les escoles obertes.

En aquest sentit, Argimon ha criticat que el canvi de protocol als centres educatius es fes el divendres i no s'acabés tenint el document definitiu fins al diumenge. Ha assegurat que es va treballar a contrarellotge en tots els àmbits i, tot i que comparteix el fons, no les formes com el govern espanyol ho va portar a terme.


D'alta banda, ha destacat la "complexitat" que es viu a l'atenció primària, que per exemple dilluns va atendre unes 200.000 visites, de les quals unes 100.000 per Covid. Una altra xifra que ha destacat són el milió de proves fetes en els darrers 14 dies i que les farmàcies han fet més de 60.000 tests en els darrers 10 dies.

El conseller ha dit que, ara per ara, l'únic que està clar és que el toc de queda decaurà la nit del 20 al 21 de gener. Pel que fa a la resta de restriccions ha afirmat que no se n'ha parlat i que la propera reunió prevista de la comissió delegada és pel proper dilluns. Argimon també té previst consultar al comitè científic assessor com està funcionant el certificat Covid en el nou context provocat per òmicron.

Altres notícies que et poden interessar

​​​​​​

 

Participació