La majoria dels ingressats amb Covid-19 a l'Arnau ja té la variant òmicron però a l'UCI segueix predominant la delta

El perfil del malalt ha canviat i presenta menys gravetat, és més gran i molts ingressen per altres patologies

Imatge d'arxiu de l'HU Arnau de Vilanova
Imatge d'arxiu de l'HU Arnau de Vilanova | ACN
Redacció
14 de gener del 2022
Actualitzat a les 15:09h
Un 40% dels pacients amb Covid-19 ingressats a l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida presenten la variant òmicron, un 30% la delta, mentre que està pendent de determinar en la resta. Amb la irrupció de l'òmicron, el perfil del malalt ha canviat i presenta menys gravetat, és més gran -amb una mitjana de 70 anys, respecte els 56 de fa dues setmanes- i la majoria estan ingressats per altres patologies.

Un 33% no estan vacunats. En canvi, de les 20 persones amb covid que estan a les UCI de l'Arnau i del Santa Maria, 11 tenen la variant delta i només 1 l'òmicron. D'altra banda, l'Arnau de Vilanova anirà recuperant divendres l'activitat normal a la segona planta després de donar per controlat el brot de covid a l'àrea d'Oncologia.

En les dues darreres setmanes, coincidint amb la irrupció de l'òmicron, el perfil del pacient amb covid-19 que ingressa a l'Arnau de Vilanova ha canviat. Ara, "és un pacient més lleu i de més edat", amb una mitjana de 70 anys, segons ha explicat el responsable covid de l'hospital Arnau de Vilanova, el doctor José Luís Morales Rull.

Morales Rull ha posat de relleu que el 26% de pacients "estan ingressats amb covid però no per covid, cos que vol dir que tot i ser positius la seva malaltia principal és una altra". A finals d'any, els pacients semicrítics eren un 30% de les persones amb covid ingressades a l'hospital, mentre que ara només representen el 3%, Així mateix, aquesta setmana han ingressat dos pacients a l'UCI quan setmanes enrere n'ingressava, de mitjana, un al dia. El responsable covid de l'Arnau de Vilanova també ha detallat que un 33% dels ingressats amb covid no està vacunat. "Hi ha gent vacunada amb patologia menys lleu" ja que "la vacuna no evita el contagi sinó una malaltia greu", ha remarcat Morales Rull.

Els ingressos de pacients al centre amb el virus es mantenen en uns sis diaris però "la càrrega de treball és menor ja que no són malalts tan greus", ha assenyalat. Per això, l'hospital no és preveu obrir cap més planta covid de les dues que té actualment, ja que encara té llits disponibles, de la mateixa manera que a l'UCI. Morales ha apuntat que, segurament, estan veient ara el pic d'incidència de la setena onada a l'Arnau però "és una patologia lleu i no suposa tanta càrrega a l'hospital". En canvi, ha remarcat que la incidència actual de la covid en l'atenció primària "és brutal" i "no s'havia vist mai".

La majoria dels ingressats a les UCI, amb la variant delta

Pel que fa als malats crítics, actualment hi ha 29 pacients ingressats a les UCI dels hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria, 20 dels quals amb covid-19. D'aquests, 10 presenten la variant delta i només 1 l'òmicron, i està pendent de determinar en la resta. La mitjana d'edat dels ingressats a l'UCI amb covid és de 60,2 anys. El més jove té 38 anys i el més gran, 74, i el 75% són homes. L'estada mitjana a les UCI dels hospitals lleidatans és de 15,2 dies. El 45% les persones ingressades a l'UCI no estan vacunades, el 8% ho estan parcialment i el 15% ha rebut les tres dosis. D'aquestes darreres, dues són pacients amb immunodepressió, mentre que la tercera, que té la variant òmicron, no presenta afectació respiratòria.

El doctor, Jesús Caballero, cap del servei de Medicina Intensiva de l'Arnau, ha indicat que "l'òmicron encara no està impactant en els pacients que han d'ingressar a l'UCI" però ha dit que caldrà esperar als pròxims dies per veure si es manté o no aquesta tendència. En aquest sentit, des de l'Arnau estan "fent un esforç per recuperar tota l'activitat quirúrgica possible", ha explicat.

Caballero ha remarcat que la gravetat dels pacients que ingressen a l'UCI "segueix sent molt alta" i el 80% necessiten respiració mecànica amb intubació, mentre que un 20% es pot donar d'alta sense haver-lo d'intubar. Dels 20 ingressats amb covid, 7 pacients tenen antecedents d'hipertensió, 5 de diabetis, 7 d'afectacions respiratòries i 10, algun grau d'immunodepressió.

"Esforç extra" per les baixes per covid entre personal sanitari

Morales Rull ha posat de relleu que estant notant les baixes per covid entre personal sanitari del centre i, malgrat que "no siguin moltes", comporta "un esforç extra" als professionals que treballen. Així, ha reconegut que, en moments puntuals, han hagut de fer torns extra i deixar de fer algun dia de vacances. Amb la variant òmicron, "per sort, són baixes curtes", ha afirmat. De la seva banda, Jesús Caballero ha remarcat que les baixes que es donen entre el personal sanitari són similars a les que es registren en qualsevol altra feina.

L'Arnau de Vilanova recupera l'activitat a la segona planta un cop controlat el brot de covid

José Luís Morales Rull també ha explicat que durant aquest divendres la segona planta de l'Arnau de Vilanova anirà recuperant l'activitat habitual després que s'hagi donat per controlat en 48 hores el brot de covid que ha afectat l'àrea d'hospitalització d'Oncologia. "Ha estat un brot petit i cap dels malalts afectats ha estat greu per la covid, en tot cas per altres malalties", ha remarcat. És el segon brot de coronavirus que registra l'hospital lleidatà des de l'inici de la pandèmia, una dada que "entra dins de les estadístiques normals", ha dit el responsable covid de l'Arnau de Vilanova.