Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de gener de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
JARC reclama activar la mesura de l'
emmagatzematge privat de la
carn de porc per evitar que l'excés d'oferta continuï reduint els preus. Després de dos anys molt positius, el 2021 acaba amb una cotització mitjana del porc de capa blanca d'1,253 euros/quilo, un 5,4% per sota del 2020. La reducció de les exportacions a la
Xina a partir de juny i els casos de Pesta Porcina Africana (PPA) a
Alemanya, han fet que hi hagués més volum de producte en el mercat intracomunitari.
A aquest escenari, s'hi ha sumat l'
increment dels costos de
producció, que ha propiciat durant el segon semestre de l'any un marge negatiu per als productors de porcí. Tot i això, el marge de benefici mitjà obtingut durant tot el 2021 ha estat positiu, de 0,023 euros/quilo.
Des de JARC assenyalen que res feia presagiar una
davallada tan gran en el
preu anual del porc, tot i que ja portava temps advertint de la necessitat d'ampliar i diversificar mercats per exportar i evitar, precisament, un dels principals efectes de la baixada de preus durant el 2021, la reducció d'exportacions a la Xina. Davant aquesta situació, JARC considera necessari activar la mesura de l'emmagatzematge privat de la carn de porc per evitar que l'excés d'oferta continuï reduint els preus.
Malgrat que amb les últimes dades d'
Interporc, al setembre, Catalunya portava 1,88 milions de tones exportades, 6,5% més en volum que en el mateix període del 2020, i un 4,1% més en valor d'exportacions, arribant a 2.987 milions d'euros, la Xina, el principal mercat espanyol, ha reduït les importacions els darrers mesos.