La UdL prepara activitats per commemorar el centenari de Guillem Viladot

Reclama al Govern que reconsideri la negativa a celebrar oficialment l'efemèride, petició que ja suma 1.800 adhesions

Guillem Viladot
Guillem Viladot | Aj Agramunt
Redacció
12 de gener del 2022
Actualitzat a les 9:36h
La Càtedra Màrius Torres (CMT) de la Universitat de Lleida (UdL) prepara diferents actes per commemorar enguany el centenari del naixement de Guillem Viladot i Puig (Agramunt, 1922 - Barcelona, 1999), l'escriptor i artista lleidatà referent de la poesia visual al país i pioner de la poesia concreta a l'Estat.

A la vegada, la Càtedra forma part de la Plataforma de suport al centenari Viladot que reclama al Govern que reconsideri la negativa a celebrar oficialment l'efemèride. Aquesta plataforma promou el manifest 'Sóc un poeta (o)ponent', que ja suma 1.800 signatures, segons han informat els seus promotors, que recorden que, de les catorze commemoracions oficials programades enguany pel Govern, no n'hi ha cap de lleidatana. 

Davant aquesta petició, el Departament de Cultura ha anunciat la creació d'un web dedicat a Viladot, un acte a Barcelona i la difusió de les activitats d'altres ens, però no inclourà l'Any Viladot en les celebracions oficials perquè "el nombre de personalitats i entitats escollides com a commemoracions és limitat i intenta buscar la paritat", assenyalen des de la Càtedra.

Tot i així, la Càtedra Màrius Torres de la UdL ja té programades les activitats per donar a conèixer la figura i l'obra del poeta amb motiu dels 100 anys del seu naixement.

Entre altres, la publicació a la col·lecció 'Meridians' de la Càtedra de les cartes entre Josep Vallverdú i Guillem Viladot; la traducció en anglès i publicació de la seva novel·la 'Ruth' a l'editorial britànica Fum d'Estampa, o el 'Simposi Viladot', que tindrà lloc a l'octubre a la UdL, a la Fundació 'Lo Pardal' i a l'Ajuntament d'Agramunt (Urgell).