El Comú es desdiu del pacte i bloqueja el pressupost de la Paeria

Miquel Pueyo convocarà al gener un Ple per debatre una moció de confiança vinculada a l'aprovació dels comptes i repta l'oposició a descavalcar-lo de l'alcaldia

Pueyo i Postius, abans del ple
Pueyo i Postius, abans del ple | Àlvar Llobet
10 de desembre del 2021
Actualitzat a les 18:16h
Lleida no té pressupost per al 2022. El Comú no ha avalat els comptes que sí havia pactat fa unes setmanes amb l'executiu municipal i els ha tombat en el ple extraordinari d'aquest divendres. La sorprenent situació ha agafat el govern municipal amb el peu canviat i ha provocat l'enuig de l'alcalde, Miquel Pueyo, que ha anunciat que davant aquest "bloqueig temporal" dels comptes, els majors de la història amb 196,1 milions de previsió pressupostària, convocarà al gener un ple per debatre una moció de confiança vinculada als pressupostos. El republicà ha reptat l'oposició a arribar a un consens per "descavalcar" l'alcaldia.

Els grups a l'oposició han bloquejat l'aprovació del pressupost 2022 del govern de la Paeria, en minora d'ERC i JxCat. Els dos regidors dels comuns s'han abstingut al i per això no han pogut prosperar ja que PSC, PP i els regidors no adscrits hi han votat en contra.

Pueyo ha lamentat que dijous se'n van anar a dormir amb la previsió que l'acord anunciat fa unes setmanes entre el govern municipal i el Comú de Lleida es ratificaria al Ple d'aquest divendres però finalment no ha estat així. En aquest sentit, l'alcalde ha posat de manifest el "moment transcendental" que suposa l'aprovació d'un pressupost com el de 2022 i ha demanat a l'oposició que meditin i reflexionin sobre la decisió presa.

Davant el "bloqueig temporal", Pueyo ha avançat que després de Reis convocarà un Ple on es debatrà una moció de confiança a l'alcaldia vinculada a l'aprovació dels comptes. Ha instat a l'oposició, de qui ha dit que és "heterogènia i amb discrepàncies en els comportaments a l'hora de votar" a meditar, en el termini d'un mes si decideixen "descavalcar" l'alcaldia i escollir un nou alcalde o alcaldessa.

El model de participació, clau en la decisió del Comú
El Comú de Lleida havia demanat un relleu i reorganització de la regidoria de Participació com a mesura per, més enllà de les bones paraules, garantir que no es "desmantellés" el treball fet en el primer tram del mandat i que formava part del pla d'acció municipal d'entesa. En una reunió mantinguda amb l'alcalde Pueyo, afirmen que tot i que es van prometre alguns canvis i es va manifestar la voluntat de millora, es va constatar que el govern no tenia clar el model de participació com a "peça clau" d'un model de govern obert.