Fontcuberta homenatja el romànic amb el seu primer mural «lleidatà»

El fotomosaic “Alfa i omega” s'ha instal·lat a l'exterior de la Fundació Vallpalou i s'hi estarà un any

Fontcuberta amb els murals
Fontcuberta amb els murals | ACN
Redacció
07 de desembre del 2021
Actualitzat a les 10:05h
L'artista Joan Fontcuberta ha presentat el fotomosaic “Alfa i omega” amb el que fa un homenatge a l'art romànic i contemporani del Pirineu i de Ponent. El mural s'ha instal·lat a la façana de la Fundació Vallpalou de Lleida i mostra dues figures icòniques de la pintura romànica, com són el Pantocràtor i el cap de l'anyell de Sant Climent de Taüll, elaborades a partir de les imatges de milers de peces de la col·lecció del Museu d'Art Jaume Morera de la ciutat.

Així, l'obra relaciona el punt embrionari de l'art al territori fins a la contemporaneïtat. És la primera vegada que una obra de l'artista es pot veure a l'espai públic de Lleida i s'hi estarà fins a finals de l'any vinent
El mural s'ha fet utilitzant un programari que agafa una imatge model i la fragmenta amb cel·les més petites.

Posteriorment, aquests fragments es substitueixen per altres imatges que, observades des de certa distància, tenen una percepció de color i intensitat semblants a les dels fragments originals. D'aquesta manera, l'espectador veu una imatge model, tot i que si mira de prop l'obra, pot distingir clarament cadascuna de les imatges individuals que la composen.

Així, Fontcuberta ha utilitzat els dos nivells de lectura que brinda el fotomosaic, el de la imatge model i el de les imatges empetitides que aporten textura, per fer una relació entre el punt embrionari de l'art, que es representa amb l'art romànic – imatge model –, i l'art contemporani – imatge textura –. Per poder crear el mural, el Museu d'Art Jaume Morera de Lleida va cedir més de 4.000 imatges digitalitzades de la seva col·lecció.