La Paeria referma el compromís amb la lluita contra la violència masclista

El ple també avala modificar la plantilla per al pla d'estabilitat

El Ple de l'Ajuntament de Lleida.
El Ple de l'Ajuntament de Lleida. | Ajuntament de Lleida
Redacció
26 de novembre del 2021
Actualitzat el 27 de novembre a les 9:45h
El ple de l'Ajuntament de Lleida ha aprovat per àmplia majoria una moció conjunta dels grups d'ERC, PSC, JxCat, Comú de Lleida, PP i els regidors no adscrits Maria Burrel i Sergio González, amb motiu del Dia Internacional de l'eliminació de la violència vers les dones, que reafirma el compromís de la Paeria "amb el feminisme, amb la lluita contra la violència masclista i amb la igualtat efectiva entre dones i homes".

La sessió també ha donat el vistiplau a la proposta de modificació de plantilla per aquest any, que planteja crear 9 places estructurals (6 de funcionaris i 3 de personal laboral) que s'inclouran a la plantilla del 2021, perquè puguin incloure's en l'oferta d'estabilització i en les convocatòries que se'n derivin.

L'alcalde Miquel Pueyo ha expressat el seu "compromís en la responsabilitat que els homes també tenen, no només en lluita contra violències masclistes, sinó també en la construcció de noves masculinitats, que estiguin compromeses amb la cura i el creixement compartit i que, per tant, obrin el camí a una societat més justa i més lliure, on la vida de les nenes, les adolescents i les dones sigui més plena i garantida en tots els sentits". Pueyo ho ha dit a raó de la moció amb motiu del Dia Internacional de l'eliminació de la violència vers les dones. A més, ha lamentat la violació que va succeir a Lleida recentment.

Les regidores Sandra Castro, Cristina Morón, Marta Gispert, Elena Ferre, Marisa Xandri i María Burrel han llegit el contingut de la moció, que recorda la necessitat d'erradicar "tota mena de violències contra les dones (física, psicològica, sexual, obstètrica, econòmica, digital, vicària, de segon ordre), tant si es produeix en l'àmbit de la parella, de la família, en l'àmbit laboral, social o comunitari, institucional o educatiu entre d'altres".

El text reivindica també les polítiques feministes com a instrument més útil, com són el foment de la coeducació al llarg de la vida, la priorització de la lluita contra la violència masclista, garantir la igualtat laboral i salarial, promoure la coresponsabilitat fomentant nous models de masculinitat i la lluita contra la mercantilització del cos de les dones.

A més, recorda que 8 dones han estat assassinades enguany a Catalunya i que a Lleida s'ha incrementat el nombre de dones víctimes de violència masclista ateses al Centre Municipal d'Atenció i Informació a les Dones (CIAD), que han passat de 55 el 2020 a 75 els deu primers mesos del 2021. El text ha estat aprovat amb 24 vots a favor i dos vots en contra, dels regidors no adscrits Ángeles Ribes i José María Córdoba.

Pla d'estabilitat
El ple municipal ha aprovat també per àmplia majoria, amb 24 vots a favor i dues abstencions, la proposta de modificació de plantilla per a l'any 2021, que preveu crear 9 places estructurals. La tinenta d'alcalde Jordina Freixanet ha justificat la situació d'excés de temporalitat per la normativa estatal que restringia la taxa de reposició i ha indicat que ara s'aprofitarà el nou reial decret que permet promoure un nou procés d'estabilització de l'ocupació pública. Freixanet ha destacat que "el compromís del govern és reconèixer la feina feta i traslladar la màxima tranquil·litat als treballadors", alguns dels quals fa més d'una dècada que estan en situació d'interinitat.

Dissolució del Consell de Gent Gran
D'altra banda, el ple municipal ha aprovat la proposta de dissolució del Consell Municipal de Gent Gran i que els seus membres s'incorporin al grup de treball sectorial permanent del Consell Municipal Lleida Social amb 16 vots a favor (ERC, JxCat, Comú i PP), 6 vots en contra (PSC) i 4 abstencions (dels regidors no adscrits Ángeles Ribes, José Maria Córdoba, Maria Burrel i Sergio González). La regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030, Mariama Sall, ha destacat que, d'aquesta manera, es garanteix un espai participatiu i de debat per la gent gran amb un nou format, que permetrà treballar conjuntament amb l'àmbit tècnic per a traslladar la feina a polítiques concretes amb una dotació pressupostària al darrere.

Per part del PSC, la regidora Cristina Morón ha afirmat que no comparteixen la decisió, ja que consideren que suposarà una pèrdua de representativitat per al col·lectiu de gent gran, mentre que el portaveu del PP, Xavier Palau, ha demanat que es vetlli per seguir comptant amb la gent gran en aquest nou model.

Contracte pel Museu Morera i adhesió a la Taula Catalana de Codesenvolupament
El ple ha donat llum verda al plec de clàusules pel contracte de servei per al desenvolupament de la nova imatge de marca i de la identitat corporativa del que fins ara era el Museu d'Art Jaume Morera, que en la seva nova etapa a l'edifici de l'antiga Audiència passarà a dur el nom de 'Morera-Museu d'Art Modern i Contemporani de Lleida'. L'expedient ha obtingut 24 vots a favor i dues abstencions, dels regidors no adscrits Ángeles Ribes i José María Córdoba.

Els grups municipals han donat el seu suport a l'adhesió a la Taula Catalana de Codesenvolupament, per 14 vots a favor (ERC, JxCat i Comú) i 12 en contra (PSC, PP i els quatre regidors no adscrits). També s'ha aprovat per unanimitat l'actualització de l'inventari dels béns i drets que integren el patrimoni de sòl i d'habitatge i l'adhesió de l'Ajuntament de Lleida a la commemoració del 'Dia Universal de la Infància'.

Durant el ple municipal corresponent al mes de novembre també s'han debatut altres mocions. D'una banda, ha prosperat la presentada conjuntament per ERC, JxCat, PSC i Comú per commemorar els 50 anys de la constitució de l'Assemblea de Catalunya i en reconeixement del seu paper polític i social. En els seus acords, el text demana que la Paeria reconegui el paper social i democràtic que va tenir l'Assemblea i li dediqui el nom d'un carrer o plaça, a més de treballar en un acte de commemoració dels 50 anys de la seva constitució.

D'altra banda, s'ha aprovat parcialment la moció de suport a l'Escola Popular de Balàfia i a la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca de Lleida. El ple ha avalat l'inici d'una mediació amb el fons Cerberus, propietari del local i els representants de l'Escola Popular, i també que la Paeria defensi activament les iniciatives ciutadanes que treballin per una ciutat amb menys discriminacions. Per contra, s'ha rebutjat el punt de la moció que demanava al ple posicionar-se en defensa d'aquest local per tal que els dos col·lectius hi puguin seguir desenvolupant la seva tasca.

També ha quedat aprovada de forma parcial la moció sobre la nova regulació del tribut de la plusvàlua municipal presentada per la regidora no adscrita Maria Burrel. En concret, han prosperat els acords que insten el govern municipal a adaptar l'ordenança fiscal del tribut de la plusvàlua en un termini màxim de sis mesos, i el govern espanyol, a presentar una nova regulació del tribut i a crear un fons extraordinari per a responsabilitzar-se de la pèrdua d'ingressos dels ajuntaments i un fons compensatori permanent que compensi aquesta minva i generi un nou mètode de càlcul del tribut. En canvi, s'ha rebutjat bonificar fins al 95% la plusvàlua en casos d'herència; garantir que els coeficients no seran superiors al que es pagava abans dels canvis en la regulació, i instar el govern municipal a corregir fins a un 15% a la baixa els valors cadastrals del sòl.