La Diputació presenta els «pressupostos del repoblament» amb un augment del 4,6%

L’organisme preveu una inversió inèdita de vuit milions per a millores de carreteres

Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida
Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida | ACN
19 de novembre del 2021
Actualitzat a les 12:43h
Els números de la recuperació i el repoblament. Així ha definit el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, el pressupostos per al 2022, que pujaran fins als 143,6 milions, un 4,6% més que els números de l’actual exercici.

Talarn ha destacat la inversió "inèdita" de 8 milions en la millora de carreteres de la demarcació. El vicepresident Jordi Latorre ha anunciat un pla pilot per facilitar la instal·lació de caixers automàtics als pobles que no en tenen. El president també ha explicat la nova creació d'un pla d'ajut específic per afavorir el repoblament que comptarà amb cinc milions per a la rehabilitació d'habitatges i la contractació de personal tècnic amb l'objectiu d'ajudar els ajuntaments a crear, dissenyar i presentar els seu propis projectes. 

A més a més, i també en la línia de contribuir a frenar el despoblament, es vol materialitzar el desplegament de la primera fase de la fibra òptica, uns 127 quilòmetres, pels quals s'ha arribat a un acord amb la Generalitat per tal de poder-los començar a implementar.

El vicepresident Jordi Latorre ha matisat que aquests quilòmetres de fibra estaran repartits en diferents punts de la demarcació però principalment en una zona important al voltant de l'autovia A-2, que ha de servir per subministrar als polígons industrials, però també als municipis del Baix Segre, entre d'altres. El pressupost d'aquesta partida és de 6,8 milions.​

En matèria de transformació econòmica hi ha una partida de 7,1 milions que entre d'altres, preveu una inversió de 700.000 euros a través de GlobaLleida a les fires de la demarcació. Així mateix, també s'hi inclouen 500.000 euros en accions de desenvolupament local als ajuntaments. D'altra banda, en l'àmbit cultura es crea una línia de 400.000 euros per a la producció teatral i audiovisual i es doblen les aportacions per a activitats culturals al territori, amb prop de 800.000 euros.

Una entesa «fàcil» entre ERC i Junts
Aquesta és la proposta que ha presentat el govern de la corporació format per ERC i JxCat que també han volgut destacar la "facilitat" amb la qual han consensuat uns comptes en comparació amb altres institucions que actualment també estan treballant els pressupostos per a l'any vinent. Ara, l’executiu buscarà el consens polític amb la resta de forces del plenari per aprovar amb més suports els comptes en el ple del mes de desembre.