Fira

La Granadella reinventa la Fira de l’oli en un format híbrid

El municipi premiarà un projecte d’augment de polifenols en oli d’oliva verge i farà padrí de l’oli nou el periodista Ferran Casas

per Redacció, Lleida | 29 d'octubre de 2021 a les 12:29 |
Recreació de premsa d’oli a la Fira de la Granadella | Fira Granadella
Del dijous 28 d’octubre al diumenge 31 d’octubre, el municipi de la Granadella, a les Garrigues, celebrarà la setena edició de la Fira de l’Oli “La Primera premsada. Entre oliveres”. Aquesta Fira dona el tret de sortida a les fires i festes dedicades a l’oli nou a Catalunya.
 

En aquesta edició l’organització ha reinventat l’esdeveniment amb la finalitat d’apartar-lo a la Covid-19. La passada edició va ser íntegrament en format virtual i enguany serà en un format híbrid: les jornades tècniques es realitzaran on-line i les activitats presencials es realitzaran a l’aire lliure “entre oliveres” i més reduïdes. Les activitats presencials seran amb aforament limitat i caldrà inscripció prèvia, amb un cost de 3 euros.
 

La benvinguda de la jornada presencial anirà a càrrec d’Atzara Noguera, alcaldessa de la Granadella i Ramon Barrull, president de la Cooperativa de la Granadella, i la cloenda del certamen anirà a càrrec de Joan Gòdia, Director General d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda rural de la Generalitat de Catalunya
 

Nous envasos de plàstic reciclat


Barrull explicarà les línies basques del projecte de sostenibilitat de la Cooperativa de la Granadella i en particular l’aposta per l’ús d’envasos de plàstic reciclat en les totes les línies de comercialització de l’oli Degustus de la cooperativa, a banda del vidre pels seus productes prèmium.


La Cooperativa de la Granadella és va fundar el 1920 i va ser impulsada per la Mancomunitat de Catalunya. La seva arquitectura és d’estil noucentista, es conserva la façana i el molí d’oli originals, el qual es va museïtzar i és visitable. Actualment la Cooperativa te 255 socis.
 

El periodista Ferran Casas, padrí de l’oli nou


Diumenge al matí, en una finca de la Granadella, “entre oliveres”, es realitzarà l’apadrinament de l’oli nou, que anirà a càrrec del subdirector de Nació Digital, Ferran Casas.

Premi “Primera Premsada 2021”


 La festa servirà també per entregar, com cada any, un reconeixement a la labor d’investigació o divulgació de l’oli d’oliva verge extra. El premi “Primera Premsada” d’aquest any recaurà en el projecte: Grup operatiu Increment de polifenols en Oli d'oliva verge extra produït a les terres de Lleida.
 
El projecte ha estat impulsat per GlobaLleida i el Clúster de l’oli de Catalunya, amb una subvenció del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Climàtica sobre projectes pilot dels ajuts a grups a operatius de cooperació per a la innovació. La investigació ha estat realitzada conjuntament entre el departament de tecnologia dels aliments de la UdL i l’IRTA.

 

Participació