Un municipi del Pirineu construeix cases amb parets de palla

Es tracta d’un projecte comunitari en el qual els propietaris fan també de constructors

Redacció
28 d'octubre del 2021
Actualitzat el 30 d'octubre a les 20:25h
Una de les cases
Una de les cases | Núria Castells (La Mañana)
Les construccions sostenibles ja van més enllà dels materials nobles. A Llesp, un municipi agregat del Pont de Suert, a la comarca de l’Alta Ribagorça, una comunitat de veïns ha començat una edificació de cases amb bales de palla, algunes d’elles amb dos pisos. La palla serveix com a bon recurs tèrmic i és un material que ofereix una millor relació qualitat-preu respecte altres com el ciment o el maó.

L’arquitecte lleidatà Josep Bunyesc ha estat l’ideòleg d’aquestes edificacions, que compta amb els mateixos propietaris com a autoconstrutors dels habitatges. El projecte es planteja amb la intenció de ser una comunitat residencial cooperativa i s’ha iniciat amb la compra de maquinària, materials i serveis a través d’un banc comunitari.
 

L’interior d’una de les cases Foto: Núria Castells (La Mañana)


Aquestes construccions combinaran la palla amb altres materials com el vidre, l’argila i la fusta, i que es preveu que estiguin enllestides en un període de dos anys. De fet, els constructors estan treballant intensament per completar les teulades abans que arribin les primeres nevades al Pirineu.