Projecten un nou sender per recórrer els sis municipis del pantà de Rialb

El Consorci Segre Rialb presenta un projecte als fons Next Generation amb una trentena de propostes

Imatge del pantà de Rialb
Imatge del pantà de Rialb | ACN
Redacció
26 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 12:39h
Consorci Segre Rialb ha presentat un projecte per un valor de sis milions d'euros a la convocatòria dels fons europeus Next Generation. Aquest recull una trentena de propostes per dur a terme en els pròxims tres anys i repartides entre els sis municipis que hi ha al voltant de l'embassament.

El punt de partida és l'aigua i d'entre les accions plantejades hi ha l'impuls d'activitats nàutiques d'interior, l'arranjament de part d'una via blava al voltant del pantà o la millora del canal d'aigües braves del Parc Fluvial del Segre de Ponts (Noguera).

El projecte que opta a rebre finançament dels Next Generation s'ha presentat dins l'àmbit de destinacions turístiques rurals i pretén "crear una estació nàutica d'interior incrementant els usos del pantà", segons ha explicat la presidenta del Consorci Segre Rialb i alcaldessa de Peramola, Gemma Orrit. En aquest sentit, el pla s'acompanya d'altres propostes de millora de l'entorn per, amb tot plegat, contribuir a la desestacionalització de l'oferta turística actual i posar en valor la infraestructura.

Així, pel que fa a la via blava al marge de l'embassament de Rialb i el riu Segre, es planteja començar a arranjar el tram que discorre pels termes municipals alturgellencs d'Oliana i Peramola -a la cua del pantà-, a més de Ponts, on hi ha la presa. La idea és crear un sender per anar a peu o en bicicleta que acabi recorrent els sis municipis d'aquest entorn, que són Bassella, Tiurana, Ponts, Baronia de Rialb, Peramola i Oliana. Per fer-ho possible, calculen que es necessiten prop de mig milió d'euros, als quals si sumen uns altres 600.000 per desenvolupar infraestructures, accessos i senyalització de l'embassament. 

Mentre, a banda de l'adequació del canal d'aigües braves de Ponts, al projecte també es preveu una partida per a la millora de l'eficiència energètica del Parc Fluvial del Segre d'aquesta localitat i una altra per a la renovació d'aquestes instal·lacions i el mobiliari urbà.