Llengua

Cau l'ús de l'aranès al carrer, tot i ensenyar-se a l'escola

El col·lectiu Lengua Viua fa una crida a les noves generacions

per I.M., Barcelona, Catalunya | 16 d'octubre de 2021 a les 15:06 |
La cursa «Aran per sa Lengua» d'aquest 2021 | Conselh Generau d'Aran.
S'ensenya des de P3 i fins a 4t d'ESO obligatòriament i com a optativa durant els dos cursos de batxillerat. Tot i això, l'ús social de l'aranès ha caigut els darrers anys, sobretot entre els joves. Parlen castellà entre ells perquè, com han explicat al 324, és la seva llengua materna.

Hi ha llocs de treball que exigeixen tenir coneixement de l'aranès per poder aconseguir la feina, però no és suficient. La gent s'inscriu als cursos d'aranès per obtenir un certificat i així poder treballar a l'Aran, però no en fan ús fora, al carrer. Ara, des del Conselh Generau d'Aran fan també una estona de conversa als cursos perquè la gent no només aprengui a escriure'l, sinó que també a parlar-lo.


El col·lectiu Lengua Viua vetlla pel futur de l'aranès i fa una crida a les noves generacions perquè mantinguin la llengua viva. La directora d'una escola de l'Aran considera, però, que fa falta un suport lingüístic de pel·lícules, cançons o altres materials que altres llengües sí tenen al seu abast. Considera, doncs, que així els alumnes podrien aprendre l'aranès també fora de l'escola.

 

Participació