Experts estudien com fer conviure el panís amb l’escarabat Diabrotica

La recol·lecció del cultiu constata importants pèrdues a les zones de la plantació on les larves van atacar les plantes

Imatge del panís afectat
Imatge del panís afectat | ACN
Redacció
16 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 15:04h
La finca de panís situada a Vila-sana (Pla d'Urgell) on el passat juliol es va detectar la presència, per primera vegada a Catalunya, de l'escarabat Diabrotica virgifera, esdevindrà l'any que ve una parcel·la experimental per tal de trobar mecanismes per conviure amb aquesta plaga a partir d'ara.

Tècnics del Servei de Sanitat Vegetal del Departament d'Acció Climàtica ho han acordat amb l'agricultor propietari després de fer seguiment durant tot l'estiu de com aquest escarabat ha afectat unes 7 hectàrees de panís de les 21 que té la finca. Aquesta setmana les màquines recol·lectores han entrat al camp per collir el panís i s'han pogut constatar importants pèrdues de producció als punts afectats per la plaga. 

El cap de secció d'Agricultura de Sanitat Vegetal del Departament d'Acció Climàtica a Lleida, Xavier Auqué, ha explicat que faran un "assaig" en què es preveu seguir un model matemàtic de la Universitat de Califòrnia que consisteix en fer seguiment del cicle de la plaga i prediu en quines èpoques i quins dies de cada mes hi haurà un diferent estadi larvari per poder determinar quan surten els escarabats adults i saber quan ponen i moren. D'aquesta manera, el que es pretén és programar diferents dates de sembra del panís per tal de "trencar el cicle de la plaga" i evitar danys. 

Per això, serà important no sembrar a la data habitual, que acostuma a ser pels volts de mitjan o final de març. Segons Auqué, si quan surt la larva de l'ou no hi ha arrels del panís, es podria morir en dos o tres dies i així evitar que s'instal·li a la planta i l'acabi perjudicant. Una altra opció, ha apuntat el tècnic, és rotar cultius un o dos anys, també per trencar el cicle de la plaga i forçar a què es morin totes les larves de la finca en qüestió. 

Una vegada s'ha iniciat el període de recol·lecció del panís, a la finca del Pla d'Urgell afectada per la plaga s'ha pogut constatar que a les zones amb gran afectació de l'escarabat hi ha rendiments molt baixos o pràcticament de zero producció que la collitadora ni tant sols ha pogut agafar. Tot i que després de ser avisats pel pagès els tècnics han anat fent seguiment de la finca durant tot l'estiu i fins i tot s'han aplicat dos tractaments fitosanitaris per matar el màxim d'adults possibles, només s'ha aconseguit que la plaga no s'hagi escampat més tant per la finca en qüestió com per les de la vora.