Salut

Alerta a Lleida per l’augment de trastorns alimentaris en el darrer any

Entre les causes destaquen l'aïllament, la incertesa, l'angoixa i la frustració provocades per la pandèmia

per Redacció, Lleida | 11 d'octubre de 2021 a les 11:07 |
Equip de l’hospital Santa Maria de Lleida | HSM
La Unitat Funcional de Trastorns del Comportament Alimentari de l'Hospital Universitari Santa Maria de Lleida ha atès enguany 381 pacients, un 30% més que en tot el 2020, que van ser 296.

Les dades corroboren una tendència a l'alça iniciada el darrer trimestre de l'any passat, quan es va aixecar el confinament provocat per la pandèmia de la Covid-19. L'aïllament domiciliari, la pèrdua de contacte entre grups d'iguals, la incertesa, l'angoixa, la por i la frustració per la pèrdua de projectes acadèmics i personals sumat a la influència de les xarxes socials han fet augmentar aquests trastorns, segons la psicòloga i coordinadora d'aquesta Unitat, Gina Badia. Els afectats són, principalment, infants i joves d'entre 12 i 21 anys.


Segons Badia, l'anorèxia, la bulímia, els trastorns d'afartament i altres trastorns del comportament alimentari no especificats van anar debutant durant els primers mesos de la pandèmia i el seu diagnòstic es va accelerar a partir de setembre de 2020.

En aquest sentit, aquesta situació "sense precedents" ha afectat els grups d'edat de més risc, entre els 12 i els 21 anys. Badia ha afegit que durant el confinament es van fer molt visibles els missatges sobre la cura del cos, el control del pes, l'alimentació i l'obsessió per l'esport que van afectar molt directament les persones més vulnerables.


Entre els factors de vulnerabilitat a l'hora de patir un trastorn del comportament alimentari destaquen la baixa autoestima, els trets de perfeccionisme i autoexigència, la dependència emocional i les dificultats de regulació emocional.

Badia remarca que enguany s'han tornat a veure anorèxies greus, amb pèrdues de pes molt ràpides. La restricció alimentària acostuma a ser la porta d'entrada als trastorns del comportament alimentari, que tenen tendència a "cronificar-se", afegeix.

 

Participació