Acció Climàtica destina més d'1,6 milions d'euros a obres d'ampliació dels regadius Segrià Sud i Algerri-Balaguer

Ambdues actuacions estan en procés d'adjudicació i la previsió és que comencin en un parell de mesos

L'espai on es durà a terme el projecte d'ampliació del regadiu del Segrià Sud, al terme d'Almatret.
L'espai on es durà a terme el projecte d'ampliació del regadiu del Segrià Sud, al terme d'Almatret. | Departament d'Acció Climàtica
Redacció
01 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 18:11h
El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural té previst iniciar, en un parell de mesos, obres per ampliar les xarxes de regadiu del Segrià Sud i l'Algerri-Balaguer, a les quals destinarà més d'1,6 milions d'euros. Per una banda, s'actuarà a la zona M3B1 del regadiu del Segrià Sud, al terme municipal d'Almatret.

La previsió és que les obres s'enllesteixin en el tercer trimestre del 2023. D'altra banda, s'ampliarà el regadiu al sector C de l'Algerri-Balaguer. En concret, s'augmentarà el reg en una superfície de 51 hectàrees que havia quedat fora del projecte de les obres executades anteriorment a causa de la construcció de la variant nord de Balaguer. L'actuació hauria d'estar acabada en el quart trímetre del 2022.

Les obres d'ampliació del regadiu al Segrià Sud al terme d'Almatret estan en procés d'adjudicació per un import d'1.388.989 euros. Els treballs corresponen a una fase més del reg que està desenvolupant Acció Climàtica. Aquest regadiu confronta amb l'àmbit afectat per l'incendi de la Ribera d'Ebre de juny del 2019. Es per això que s'està impulsant la implantació del regadiu per poder mantenir el mosaic agroforestal d'aquesta zona del Segrià. El projecte permetrà implementar el regadiu de suport en una superfície total de 297 hectàrees ubicades en el terme municipal d'Almatret, cosa que dona continuïtat a les obres finalitzades enguany corresponents a la zona M3 amb una superfície total de 348 hectàrees dels termes municipals de Maials i Seròs.

El tipus de dotació de reg d'aquesta comunitat de regants és de suport, atès que es rega amb volums baixos de l'ordre de 2.000 m3/ha i any. Aquesta dotació permet assolir produccions que fan viables les explotacions que en condicions de secà no ho serien. A més, el sistema de reg és per degoteig i garanteix una alta eficiència en la distribució de l'aigua. La Comunitat de Regants finançarà i executarà un import total de 460.419 euros. La previsió és que les obres s'allarguin vint mesos.

Ampliació del sector C de l'Algerri-Balaguer
El projecte constructiu del regadiu d'Algerri-Balaguer és també una obra en procés d'adjudicació. L'actuació se centrarà al Sector C, al terme municipal de Balaguer. El termini màxim d'execució del contracte serà de dotze mesos. L'obra s'adjudicarà per un import total de 283.227 euros.

Aquesta actuació completarà l'ampliació del sector C del regadiu de l'Algerri-Balaguer amb una superfície total de 51 hectàrees, la qual va quedar fora del projecte de les obres ja executades per la construcció de la variant nord de Balaguer. Un cop construïda la variant, la comunitat de regants de l'Algerri-Balaguer va sol·licitar al Departament que completés la totalitat de la superfície regable del municipi de Balaguer. La comunitat haurà d'aportar 3.029 euros/ha per cada hectàrea nova posada en reg. Per tant, haurà d'assumir 156.513 euros.

La xarxa de regadiu de l'Algerri-Balaguer està construïda i en funcionament. Únicament resten per desenvolupar les actuacions de la xarxa de reg d'aquestes 51 hectàrees que corresponen al sector C, ubicat en el terme de Balaguer. El reg de l'Algerri-Balaguer compta amb 7.956 ha de regadiu, que han permès el desenvolupament econòmic i social dels municipis d'Algerri, Albesa, Castelló de Farfanya, Menàrguens i Balaguer.