Unió de Pagesos reclama al Govern més recursos per al sector agrari en els pròxims pressupostos

El sindicat lamenta "l'oportunitat perduda" al Congrés per prohibir la revenda a pèrdues i regular la posició de domini

Unió de Pagesos a la 67a Fira de Sant Miquel de Lleida, amb el coordinador nacional, Joan Caball.
Unió de Pagesos a la 67a Fira de Sant Miquel de Lleida, amb el coordinador nacional, Joan Caball. | Salvador Miret/ACN
Redacció
30 de setembre del 2021
Actualitzat a les 14:54h
Unió de Pagesos reclama al Govern que el pròxim pressupost de la Generalitat destini més recursos al sector agrari, tenint en compte la situació de crisi de diversos sectors i els efectes de la pandèmia. Així, demana augmentar les polítiques estructurals per fomentar la competitivitat i sostenibilitat.

En el marc de la 67a Fira de Sant Miquel de Lleida, el sindicat ha tornat a reclamar un canvi en la proposta estatal de la nova Política Agrària Comuna (PAC) per tal que beneficiï la pagesia professional. D'altra banda, Unió de Pagesos ha lamentat "l'oportunitat perduda" al Congrés per tal de prohibir la revenda a pèrdues i regular la posició de domini de la gran distribució en la modificació de la Llei de la Cadena Alimentària.

Unió de Pagesos ha fet balanç del darrer any agrari en el marc de la 67a Fira de Sant Miquel de Lleida i 36a d'Eurofruit, un any encara marcat pels efectes de la pandèmia i per la permanència d'uns preus baixos en molts sectors agrícoles i ramaders. En aquest sentit, el sindicat ha reclamat al Govern un increment del pressupost per al sector agrari, per compensar el fet que la Unió Europea destina cada vegada menys suport a la renda i a la vegada incrementa les exigències als productors en temes mediambientals.

Unió de Pagesos ha tornat a reclamar un canvi en la proposta estatal de la nova PAC 2023-2027, que, segons el sindicat, comportarà a Catalunya una reducció d'almenys 139 milions anuals d'ajuts a la renda i un augment substancial de costos de producció. UP exigeix una PAC per als professionals agraris i, en aquest sentit, defensa la definició d'agricultor actiu basada en l'obtenció del 25% d'ingressos totals de les activitats agràries i una franquícia exempta del seu compliment de 1.250 euros i no de 5.000, tal com proposa el Ministeri. També demana a la consellera determinació per reclamar un augment del pressupost coherent amb el nombre de pagesos catalans.

"Oportunitat perduda" amb la reforma de la Llei de la Cadena Alimentària
D'altra banda, Unió de Pagesos com una oportunitat perduda per a la pagesia el fet que el Congrés dels Diputats, a través de la Comissió d'Agricultura, no aprovés aquest dimecres, ni la prohibició de la revenda a pèrdues per limitar els abusos i competències deslleials a la cadena alimentària ni la fixació de la quota de posició de domini en la votació del Projecte de revisió de la Llei de la cadena alimentària. L'organització agrària també demana la transposició "correcta" de la Directiva europea sobre pràctiques deslleials en les relacions entre empreses en la cadena de subministrament.

Crisi al sector de la llet
L'organització agrària ha reclamat un cop més uns preus "justos" per als productors de llet. Unió de Pagesos s'ha manifestat els darrers mesos en suport als ramaders de Vaquers d'Osona i a la cooperativa Plana de Vic, que a principi d'agost es van veure obligats per necessitat a acceptar el preu marcat per Làctia (principal proveïdora de Mercadona) tot i que no cobrien costos de producció, i també eren una protesta per la condició de Mercadona de líder de vendes de llet de marca blanca. El sindicat va instar aquesta cadena a modificar la seva política comercial i espera que la resta s'hi sumin i deixin d'utilitzar la llet com a producte reclam.

Segons UP, en els darrers vint anys han plegat 1.194 granges de llet a Catalunya. A l'agost en quedaven 431. Entre el 2006 i el 2018, els ramaders només van tenir beneficis el 2007, el 2014 i el 2017. El preu mitjà percebut en origen és de 33,28 cèntims d'euro per litre, mentre que el llindar mitjà de rendibilitat és de 0,40 cèntims, segons el sindicat.

Preus a la baixa del porcí per la recuperació de la producció a la Xina
La reactivació del sector porcí a la Xina, més de dos anys després de detectar-se pesta porcina africana (PPA), ha suposat un fre a les exportacions cap al país asiàtic, la qual cosa ha provocat una tendència continuada dels preus a la baixa a Catalunya. Segons Mercolleida, el preu de venda net els primers sis mesos del 2021 va ser d'1,327 euros/quilo (semblant al preu mitjà del 2020 i el 2019). El 23 de setembre, va cotitzar a 1,147 euros/quilo (amb costos de producció aproximats d'1,20 euros/quilo). Segons UP, la davallada de les exportacions no s'ha compensat amb el consum intern europeu, per les restriccions de la covid i perquè els casos de PPA a Alemanya han dut a aquest país a comercialitzar més dins de la mateixa Unió Europea.

La caiguda de producció de fruita s'hauria de traduir en preus més alts en origen
Pel que fa a la fruita dolça, Unió de Pagesos considera que la important caiguda de producció en fruita de pinyol s'hauria d'haver traduït en uns millors preus per als productors. Tot i això, el sindicat reconeix que els preus han pujat en relació amb les darrers campanyes. "Al consumidor els preus li han pujat molt però el sector no ha vist aquesta pujada tant gran com se li ha aplicat al consumidor", han remarcat des d'UP.

Cereal, ametlla, olia i vinya
Pel que fa al cereal, la campanya ha estat desigual en funció dels cultius i zones. La plana de Lleida s'ha mogut dins la mitjana dels últims anys, amb una producció de cereal d'hivern d'unes 900.000 tones (10% més que l'any passat). Les Garrigues, el Pla d'Urgell i la Noguera han millorat els rendiments però a la Segarra i a l'Urgell han estat inferiors a la mitjana.

Pel que fa a l'olivera, el temporal Filomena va posar sobre la taula les mancances de l'assegurança. El sindicat va demanar que la condició de contractar-la per als afectats pel temporal no fos efectiva fins que no hi hagués una millora real. En ametlla, les gelades de març a la plana de Lleida comportaran una davallada que pot ser del 70%. El preu s'ha revalorat les últimes setmanes per la revisió a la baixa de producció als Estats Units. En vinya, el sindicat segueix demanant la verema en verd com a mesura més efectiva per eliminar excedents.

Gestió de les dejeccions ramaderes
En les al·legacions a la revisió del decret de fertilització i dejeccions ramaderes, el sindicat reclama que la seva aplicació no dificulti el compliment (cas de notificacions provisionals). Segons UP, el retard en la notificació de dades impedeix presentar els plans de gestió de les dejeccions i, d'aquesta manera, qualsevol modificació de la llicència de la granja queda aturada.

El sindicat també demana la modificació del criteri d'assignació del nitrogen de referència, ja que amb aquesta assignació moltes explotacions es queden sense la possibilitat de fertilitzar les terres. També reclama reduir les distàncies previstes en la construcció de femers respecte a nuclis habitats i en l’aplicació de fertilitzants nitrogenats orgànics respecte a nuclis de població en zones de muntanya, ja que exclouen camps de conreu situats a prop dels pobles.

UP reclama regular l'"incivisme" contra explotacions agràries i ramaderes
Unió de Pagesos també continua demanant mesures "contundents" per acabar amb l'"incivisme" que afecta explotacions agràries i ramaderes, des d'aixafament de conreus a gentrificació en camins per on passen tractors. Així mateix, també reclama a les administracions una normativa adequada a l'àmbit rural. A la vegada, ha denunciat l'increment del darrer any d'entrades il·legals en granges i, per això, exigeix a l'administració un enduriment de les sancions per acabar amb aquestes accions.

Solucions als danys que provoca la fauna salvatge al sector agrari
El sindicat ha insistit en denunciar els danys que provoca la fauna cinegètica en l'agricultura i ramaderia i treballa en la redacció d'una nova llei de caça que ofereixi resposta a aquesta problemàtica i ha plantejat a Acció Climàtica diferents mesures per fer-hi front. Segons la Memòria d'activitats cinegètiques d'Agricultura 2020, els danys de fauna a agricultura representen el 83% dels procediments presentats: cereals (34%), fruita dolça (18%), horta (15%). El porc senglar ocasiona el 45% de danys i el conill, el 18% de danys.

Model d'energies renovables respectuós amb el territori i consensuat amb la pagesia
Unió de Pagesos va presentar al·legacions contra els projectes del traçat de molt alta tensió (MAT) per la reducció de l'espai agrari que comportaria el recorregut d'aquestes línies elèctriques. El sindicat també ha presentat al·legacions pels projectes de parcs solars i fotovoltaics i manté la seva aposta per un model d'energies renovables respectuós amb el territori i consensuat amb la pagesia. Així, proposa l'ús de teulades i espais ja urbanitzats per a les instal·lacions o soterrament de les línies elèctriques seguint el traçat de camins ja existents, i centrals de generació tan a prop com sigui possible dels nuclis de consum per evitar allargar el curs de les línies elèctriques. A la vegada, insta el Govern a redactar el pla territorial per protegir els sòls d'alt valor agrari.