1 de 10
SINDICAL

JARC reclama celeritat a Acció Climàtica per pagar la bestreta de la PAC

Demana que s'aboni el 70% dels ajuts directes i el 85% dels de desenvolupament rural per injectar liquiditat al sector

Un home amb tractor | Unsplash
per Redacció, 29 de setembre de 2021 a les 10:04 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de setembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) reclama celeritat al Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per pagar la bestreta de la Política Agrària Comuna (PAC). En concret, l'organització ha sol·licitat a la conselleria que faci efectiu el pagament del 70% dels ajuts directes i el 85% dels ajuts de desenvolupament rural "per injectar liquiditat als productors agraris, angoixats per la pujada dels costos de producció i l'estancament dels preus que perceben".

JARC confia que enguany Acció Climàtica aboni aquest pagament a mitjans d'octubre i així li demanarà aquest dijous a Teresa Jordà aprofitant la visita de la consellera a la 67a Fira de Sant Miquel de Lleida.


El Consell de Ministres ha impulsat l'aprovació, a partir del 16 d'octubre, de la bestreta per fer front a la insuficient disponibilitat financera de les explotacions. De de JARC assenyalen que "agricultors i ramaders suporten una espiral alcista de les despeses i una baixa remuneració dels seus productes, massa sovint, fins i tot, per sota dels costos de producció".

L'organització agrària remarca que els últims mesos "s'ha disparat el preu de l'electricitat", fet que ha implicat que "la factura del regadiu sigui un 50% més cara des del mes de març". Per la seva banda, e"l gas ha influït en la pujada del cost dels fertilitzants, i el combustible que utilitza la maquinària agrària s'ha encarit un 11% des de principis d'any". En el cas dels ramaders, cal sumar-hi l'increment de les matèries primeres bàsiques per a l'alimentació animal, principalment la soia, durant el darrer any. En els últims deu anys, l'encariment dels inputs ha estat d'un 30%, segons l'entitat
Arxivat a:
Societat, PAC, agricultura, JARC
Participació