1 de 10
AGRICULTURA

La campanya de la fruita dolça acaba amb els millors preus dels darrers set anys

La climatologia i el pla d'arrencades han estat dos dels factors que han contribuït a la recuperació dels preus

Treballadores en una línia de producció d'una central fructícola a Albatàrrec fent tria de nectarines. | Oriol Bosch/ACN
per Redacció, 27 de setembre de 2021 a les 13:12 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de setembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La campanya de la fruita dolça a Ponent ha acabat amb els millors preus dels darrers 7 anys pel que fa a les vendes de sortida de les centrals fructícoles. Cal matisar que fins d'aquí a unes setmanes amb el tancament definitiu no es podran saber els preus que perceben els pagesos.

La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha puntualitzat també que es venia d'uns "llindars ruïnosos" que van començar amb el veto rus. La millora es deu, principalment a la climatologia que ha afectat la collita de bona part d'Europa, on hi ha hagut una caiguda del 18% respecte l'any passat. Però també ha estat gràcies al pla d'arrencada iniciat al 2017. Per segon any consecutiu la collita ha estat marcada per la pandèmia, però sense afectació important.


Per productes, en el cas del préssec vermell gros, el preu mitjà de venda de les empreses fructícoles ha estat d'1,10 euros el quilo, 40 cèntims per sobre del que s'havia venut entre els anys 2017 i 2019, els pitjors després del veto rus. El mateix ha passat amb la nectarina, que enguany ha tingut un preu de venda mitjà d'1,5 euros el quilo, gairebé el doble del preu de venda dels anys posteriors al veto.

La climatologia ha estat clau en aquesta millora de preus ja que les gelades primaverals van provocar una caiguda de producte a tot Europa, amb una de les pitjors produccions dels darrers 30 anys. La poca disponibilitat de préssec i nectarina ha suposat un molt baix nivell d'estocs tot l'estiu i això ha fet que els preus s'hagin mantingut força estables i alts.


Així mateix, també hi ha tingut a veure el pla d'arrencada d'arbres fruiters que es va iniciar al 2017 i va finalitzar l'any passat. Jordà ha assenyalat que en total es van arrencar 1.275 hectàrees de fruita de pinyol que han servit per "adequar" l'oferta i la demanda en el marc global de la fruita d'os. Sobre la possibilitat de tornar a implementar aquest pla, Jordà ha dit que faran el que faci falta i el que es concerti amb el sector. De moment, no està previst però el tenen damunt la taula per si convé en un futur.

Les xifres de producció


A Catalunya, la collita ha estat de 307.000 tones, un 11% inferior a la de l'any 2020, que ja va ser un any de poca producció. Si es compara amb la collita mitjana dels darrers 5 anys, la caiguda arriba al 34%. Si es parla del potencial productiu de Catalunya, situat en 550.000 tones, podríem dir que la caiguda ha estat d'un 43%, 240.000 tones menys dels que es podrien arribar a produir.

Ingressos desiguals


Ple que fa al balanç econòmic, caldrà fer-lo pagès a pagès i central a central. Hi ha hagut zones amb fortes afectacions i reduccions de producció de fins al 50%, i en canvia d'altres sense quasi afectacions.

L'anàlisi detallada de cada cas, cada central o cada productor serà molt diferent. En els casos d'afectacions de gelades, caldrà fer el balanç del cobrament de l'assegurança més el volum de producció i els preus del mercat percebuts. Aquest balanç serà molt positiu en les zones sense quasi afectacions de gelades, i en d'altres dependrà del volum finalment recol·lectat o processat i de l'assegurança.

Segona campanya amb Covid-19


Aquesta ha estat la segona temporada marcada per la pandèmia de la covid-19. Aquesta vegada però, el sector ja estava preparat i tenia l'experiència prèvia en els protocols sanitaris. El reforç en la prevenció, la bona execució dels plans per part de les empreses, la implicació de totes les persones del sector i sobretot la vacunació de treballadors s'ha traduït en molts pocs casos positius, i la campanya s'ha pogut desenvolupar amb molta normalitat.
Participació