Pilar Aymerich: «Mai he robat fotos, vull que la gent sàpiga que els estic fotografiant»

La 2a jornada Miravisions inaugura a Juneda una exposició retrospectiva i d'homenatge a l'obra de la fotoperiodista

La fotògrafa Pilar Aymerich a l'exposició de la seva obra a Juneda en el marc de la segona jornada Miravisions.
La fotògrafa Pilar Aymerich a l'exposició de la seva obra a Juneda en el marc de la segona jornada Miravisions. | Anna Berga/ACN
Redacció
24 de setembre del 2021
Actualitzat el 25 de setembre a les 0:37h
El Complex Cultural de Juneda acull des d'aquest divendres l'exposició Pilar Aymerich: fotografies d'una època, retrats amb nom propi, una mostra retrospectiva i d'homenatge a l'obra de la que ha estat una de les pioneres del fotoperiodisme a Catalunya.

L'exhibició recull més d'una quarantena de retrats i d'instantànies, moltes d'elles fetes durant la transició a Catalunya. Aymerich ha assistit a la inauguració on, entre altres, ha parlat de la seva manera de treballar. "Sempre fotografio persones mirant a la càmera, que sàpiguen que les hi estic fent una fotografia. No he robat mai fotos, no vull robar fotos" ha dit a l'ACN. La mostra forma part de la segona jornada Miravisions que organitza el magazín La Mira.

Pilar Aymerich (Barcelona, 1943) ha assistit aquest divendres a la inauguració de l'exposició dedicada a la seva obra i que es pot visitar fins al 28 de novembre al Complex Cultural de Juneda. Es tracta de prop de mig centenar d'instantànies que la mateixa autora ha triat per mostrar "el què va ser l'època de la transició a Catalunya". De fet, tret de dos retrats realitzats als anys noranta a Maria Mercè Marçal i a Rosa Novell, la resta de fotografies exposades corresponen a retrats i fotografies fetes a la dècada dels setanta. "A mesura que passen els anys aquestes fotos agafen un component històric que les dignifiquen més, és un trosset d'història del nostre país", explica.

Després de més de mig segle de carrera professional, Pilar Aymerich es mostra motivada i agraïda per poder continuar fent la feina que li agrada i que considera que és "una manera de viure". De fet, assegura que no té pas "ganes d'acabar". "Hi ha molts fotògrafs que no han parat mai fins que es moren i jo espero fer el mateix", afirma.

Pel que fa el paper del fotoperiodisme a l'actualitat, assegura que continua sent necessari per "explicar la realitat", ja que "si la fotografia no desvetlla consciències, sí que ajuda a entendre certes situacions". Això sí, defensa que la mirada crítica del fotoperiodista ha de servir per copsar la realitat encara que sigui una mirada que "mai" és objectiva. "I està bé que no ho sigui mentre no sigui trampós", afegeix. "Si tu no enganyes i tens una visió que és teva, en veritat estàs explicant la teva realitat. Sempre que no menteixis penso que és vàlid", argumenta.

A banda d'aquesta línia ètica "d'honestedat" que "no es pot traspassar", Aymerich relata que, en el seu cas, hi ha una altra línia vermella que és la de fer fotografies a persones sense que elles ho sàpiguen. "No he robat mai fotos, no vull robar fotos, vull que la gent sàpiga que els estic fotografiant", explica la fotoperiodista, que afegeix que sempre ha respectat la decisió de les persones que no han volgut sortir a les seves instantànies. "Això conforma la meva feina perquè les fotos que estem veient aquí, el fet que et mirin als ulls entens què està fent aquella persona i per què", finalitza.

A banda de l'exposició de Pilar Aymerich, aquest divendres al mateix espai també s'han inaugurat les exposicions 'El 2020 en imatges: guardonats del Premi Miravisions de Fotoperiodisme' i 'Catalunya any 0. Veure el virus' del cap de fotografia de 'La Mira', Jordi Borràs.

Precisament, Pilar Aymerich donarà aquest dissabte el tret de sortida a la segona jornada Miravisions amb una conversa conduïda per la periodista Mònica Terribas que vol ser un homenatge a la feina de la fotògrafa. La jornada continuarà a la tarda amb dues taules rodones; una sobre els límits ètics del fotoperiodisme i una altra sobre com el fotoperiodisme local aconsegueix travessar fronteres. Posteriorment, hi haurà el lliurament del I Premi Miravisions de Fotoperiodisme. Miravisions acull tallers, exposicions i taules rodones amb fotògrafs experts i professionals del sector i té l'objectiu de fer treball en xarxa i compartir aprenentatges i experiències.