Denúncies

Denunciades nou empreses per irregularitats en contractes de temporers

Pendents de la resolució de la Inspecció de treball, les denuncies són per allotjament, salari i hores extra

per Redacció, Lleida | 21 de setembre de 2021 a les 14:11 |
Imatge d’un temporer | ACN
El sindicat FICA – UGT ha interposat aquest estiu nou denuncies contra grans empreses del sector fructícola del Baix Segre per suposades irregularitats contra els treballadors temporers durant la campanya de la fruita.

El secretari general del sindicat a Lleida, Xavier Perelló, ha matisat que es tracta de "denuncies selectives" ja que a nivell personal n'han rebut moltes més perquè han atès és de 2.000 persones que no s'atreveixen a denunciar. Perelló també ha explicat que les denuncies són per incompliments en matèria d'allotjament als temporers, salari i hores extra. Ara estan pendents de la resolució de la Inspecció de Treball i fins que no determini si hi ha hagut frau, no faran públic el nom de les firmes. 


FICA-UGT ha interposat aquestes denuncies de forma selectiva perquè dins el sector de la fruita hi ha diferents realitats. Xavier Perelló ha remarcat que "no tothom incompleix" i ha assegurat que hi ha pagesos que fan les coses bé però s'enfaden perquè se'ls criminalitza. Això no obstant, Perelló ha defensat que davant grans empreses, que necessiten "centenars de milers" de treballadors i cometen incompliments, "no podem quedar-nos de braços creuats".

Perelló ha explicat que aquestes denuncies es van posar a empreses de Baix Segre, quan s'hi desenvolupava la campanya de la fruita que va acabar fa unes setmanes. Ara la càrrega de treball s'ha traslladat al Pla d'Urgell on, segons el sindicat, "s'acaben els problemes" perquè entren els petits pagesos i tenen mà d'obra estable que fa 18 o 20 anys que els treballa i fins i tot s'allotja directament a casa de l'empresari agrícola.

 

Participació