Quinze lleidatans participen en un assaig per un nou fàrmac contra l’Alzheimer

El medicament s'ha aprovat als Estats Units i està pendent d'avaluació per part de l'Agència Europea del Medicament

Un metge amb uns resultats
Un metge amb uns resultats | Europa Press
Redacció
20 de setembre del 2021
Quinze pacients de la Unitat de Trastorns Cognitius de l'Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida han participat en els assajos clínics per avalar un nou fàrmac contra l'Alzheimer.

Concretament, la Food and Drug Administration (FDA), amb seu als Estats Units, ha aprovat aquest nou medicament (aducanumab) que està pendent d'avaluació per part de l'Agència Europea del Medicament. Després de quinze anys sense nous fàrmacs per a la malaltia, aquest nou fàrmac permet frenar-ne la progressió.

Paral·lelament, investigadors de Unitat de Trastorns Cognitius i del Grup de Recerca de Neurociències Clíniques de l'IRBLleida estudien biomarcadors en sang i en líquid cefalorraquidi per al diagnòstic precoç de l'Alzheimer. 

El responsable de la Unitat de Trastorns Cognitius de l'Hospital Santa Maria i professor de la Universitat de Lleida (UdL), Gerard Piñol, ha valorat positivament l'aprovació d'aquest nou fàrmac contra l'Alzheimer. "Ha de ser una porta oberta a l'aparició de més fàrmacs que tinguin encara un major impacte per frenar el deteriorament cognitiu dels pacients, perquè es continuen investigant noves molècules en diferents assajos clínics internacionals", ha afirmat.

Efectes "devastadors" de la Covid-19

Tot i aquests avenços terapèutics, Piñol ha posat de relleu els efectes "devastadors" que ha tingut la covid-19 en l'evolució de molts pacients.

“L’aïllament social obligatori durant molt de temps, associat amb la por de moltes persones vulnerables, juntament amb les limitacions imposades en molts dels programes d’estimulació cognitiva han suposat un fort impacte en l’empitjorament cognitiu i, especialment, en el conductual de molts pacients", afirma Piñol.