Els tècnics asseguren que l’elevat risc d’esllavissades a Sant Llorenç obligava a actuar ràpid

Volen evitar un cas com el de Mont-rebei i recorden que les roques dels escaladors eren dèbils i suposaven un perill

Els tècnics, a la zona de Sant Llorenç
Els tècnics, a la zona de Sant Llorenç | Diputació Lleida
17 de setembre del 2021
Actualitzat a les 14:51h
Els tècnics de la Diputació de Lleida concentren energies aquests darrers dies en les tasques d’assegurar els talussos de les montanyes properes al municipi de Sant Llorenç de Montgai, a la Noguera.

L’actuació en aquesta zona ha provocat despreniments imprevistos que han obligat a allargar el període de tall circulatori a la LV-9047, previst inicialment només fins el 10 de setembre, però des de l’organisme provincial s’apunta que aquests treballs calien fer-se aviat degut a l’elevat risc de caiguda de roques.

La intenció dels tècnics ha estat evitar un cas com el del congost de Mont-rebei -tancat durant gairebé un any després de forts despreniments- i garantir la seguretat de les 60.000 persones que transiten per la zona al cap de l’any. Els treballs es van iniciar el passat 30 d'agost i estan essent supervisats per geòlegs.

Les roques per a l’escalada, molt dèbils 
Els treballs als talussos han enervar alguns escaladors que practicaven el hobby en alguna de les parets afectada per les tasques de seguretat. Els escaladors han criticat la baixada d’algunes roques habilitades i preparades per a l’escalada, un fet que des de la Diputació s’explica pel dèbil estat de les pedres, que van baixar montanya avall aplicant una pressió mínima sobre elles: “Hi ha pedres amb ancoratges d’escalada que van caure només tocant-les amb les mans des de d’alt, la qual cosa prova quin era el risc per a les persones contra el qual estem actuant”, explica Marc Baró, diputat dels serveis tècnics de l’organisme. En aquest sentit, Baró explica que s’està treballant sense presses i amb la intenció d’assegurar completament l’espai. 

Movistar sabia que es farien tasques a la montanya
En relació als problemes de cobertura telefònica i d’internet a Sant Llorenç i Camarsa, des de la Diputació es recorda, tal com va avançar NacióDigital, que la companyia Movistar estava assabentada de les obres a la montanya, un avís que no va ser considerat. 

Les obres tenen un pressupost inicial d’uns 100.000 euros i s’emmarquen dins el contracte de conservació de carreteres i talussos de la zona 1 de les carreteres de la Diputació de Lleida, que primera vegada inclouen l’adopció de mesures de seguretat preventiva davant riscos geològics.