La CUP ocupa Endesa a Lleida: «L’electricitat no ha de ser un negoci»

La formació porta a terme aquesta nova acció per protestar per l'encariment del preu de la llum

Redacció
17 de setembre del 2021
Actualitzat a les 12:25h
La CUP, a l’oficina d’Endesa
La CUP, a l’oficina d’Endesa | ACN
La CUP Lleida ha ocupat aquest divendres l'oficina d'Endesa situada a l'avinguda Francesc Macià de Lleida per protestar per l'encariment del preu de la llum. Els anticapitalistes denuncien que vint anys després del procés de liberalització de les elèctriques a l'estat espanyol i a la Unió Europea "el preu de la llum ha augmentat més d'un 100% , mentre que el salari mitjà ho ha fet només un 20%".

El diputat de la CUP-UNCG , Pau Juvillà, ha posat de relleu que "mentre les grans empreses elèctriques nodreixen els seus consells d'administració amb antics càrrecs polítics, obtenen grans beneficis econòmics". 

La formació anticapitalista ressalta que "en el darrer hivern, el cost de la llum va encarir-se un 27% mentre la pobresa energètica ha anat en augment arreu del país". "L'actual escalada de preus està assolint màxims històrics en el cost, arribant a superar els 140 euros el megawatt/hora", assenyalen des de la CUP.

Així mateix, remarquen que "Endesa va obtenir 1.500 milions d’euros de beneficis el 2020, i Iberdrola 3.600 milions", mentre que "els sous dels grans directius, com per exemple el conseller delegat d'Endesa, són 230 vegades el que guanya una treballadora amb el salari mitjà", segons la CUP. En canvi, "les famílies veuen com augmenta els seu empobriment i han d'assumir un cost desmesurat per un dret bàsic en mans d'aquestes empreses", lamenten els anticapitalistes.

La CUP considera "insuficients i temporals" les mesures adoptades pel govern de l'Estat per rebaixar un 22% les factures. "Cal d'una vegada per totes acabar amb els beneficis milionaris de les energètiques, i temporals perquè aquestes mesures només s'aplicaran durant uns mesos i, en cap cas, van al fons de la problemàtica ni resolen una situació que afecta a tota la població́ perquè l'accés als subministraments bàsics és un dret que s'ha de garantir i al qual tothom ha de poder accedir", ha dit Juvillà.

"L’electricitat no pot ser objecte d'especulació́, no pot ser que el 90% del sistema elèctric estigui controlat per aquestes empreses energètiques i s'enriqueixin amb l'empobriment de la majoria de la població́", ha afegit el diputat.