Tràfic

Alerten d’un preocupant augment de plantacions de marihuana a Ponent

En quatre anys s'han doblat les intervencions i es registra un canvi en el perfil dels traficants

per Redacció, Lleida | 17 de setembre de 2021 a les 08:37 |
Una plantació localitzada aquesta setmana | ACN

Els Mossos d'Esquadra de la Regió Policial de Ponent alerten d'un augment "exponencial" de plantacions de marihuana a Lleida i també a la resta de Catalunya. Una de les principals preocupacions és que el perfil del traficant ha passat de ser una persona que cultivava una vintena de plantes per al seu consum i que en venia la resta, a un grup criminal, format majoritàriament per albanesos, que cultiven grans extensions de terreny.

Els Mossos calculen que en els últims quatre anys, tant el nombre de plantes comissades i destruïdes com les actuacions policials per desmantellar plantacions s'han gairebé doblat. Només en l'última setmana, els Mossos han comissat 6.277 plantes en vuit intervencions a Ponent, que s'han saldat amb, de moment, tres detinguts.

 
L'activitat policial per desmantellar plantacions de marihuana ha arribat aquesta setmana al seu punt àlgid ja que coincideix amb l'època de la recol·lecció d'aquelles que es troben a l'exterior. Tot i això, reconeixen que les plantacions d'interior també estan augmentat a la mateixa velocitat. 


La primera intervenció policial a l'exterior es va fer dimecres de la setmana passada a Alcoletge (Segrià) i es van comissar 226 plantes de marihuana. Seguidament, els Mossos van trobar i destruir 495 plantes més a Corbins (Segrià), 126 i 114 en dues intervencions a Torres de Segre (Segrià), 59 a Gimenells (Segrià), 421 a Torrebesses (Segrià), 3.244 a Castelldans (Garrigues) i 1.592 a Bovera (Garrigues). En total i en només 7 dies, van comissar més de 6.000 plantes de marihuana de diverses mides en 8 intervencions a la plana de Lleida.

En el cas d'Alcoletge, durant l'operatiu, un agent va resultar ferit, ja que en el moment d'inspeccionar una tenda de campanya on suposadament dormien els vigilants de les plantes i que en aquell moment era buida es va activar un parany preparat per disparar cartutxos i va ferir un sergent de l'Arro al bessó. No n'era l'únic, ja que a la plantació hi van trobar sis paranys més com aquest, a més d'un altre amb punxes i càmeres de videovigilància.


"Es tracta d'un salt exponencial", explica el cap d'investigació dels Mossos a l'ABP del Segrià-Pla d'Urgell-Garrigues, Jordi Fadurdo. Com que aquestes grans plantacions estan controlades ara per grups criminals organitzats, aquests han "sofisticat" els mètodes de protecció per evitar els robatoris entre bandes, afegeix.

 

Participació