Serveis

Movistar no va modificar la instal·lació telefònica tot i l’avís d’obres a Sant Llorenç

La Diputació de Lleida va informar dels treballs a la muntanya tres setmanes abans d’iniciar-les i la companyia lamenta ara els talls de cobertura als municipis

per Àlvar Llobet, Sant Llorenç de Montgai | 15 de setembre de 2021 a les 11:53 |
La instal·lació telefònica, malmesa | Àlvar Llobet
Els problemes que estan patint els municipis de Sant Llorenç de Montgai i Camarasa, a la Noguera, en la cobertura de telefonia i internet es podrien haver evitat amb un canvi de cables.

Segons ha pogut saber NacióDigital, la companyia Movistar va ser avisada el passat 9 d’agost per part de la Diputació de Lleida de l’inici de les obres als talussos de les montanyes propers a Sant Llorenç, iniciades el 30 d’agost. En el missatge s’explicava que les tasques de seguretat per minimitzar els riscos futurs de depreniments implicarien un procés d’esllavissades controlades que podrien afectar el cablejat de telefonia i ADSL. S’informava que els tècnics podrien fer baixar pedres de fins a 10.000 kg i des d’una alçada que podria arribar als 150 metres. 


En aquest sentit, des de l’organisme provincial s’apunta que la cobertura s’hagués pogut mantenir amb una retirada dels cables i una recol·locació en una zona amb menor risc d’afectació. Aquesta informació no va ser atesa per la companyia telefònica, que va decidir mantenir els cables en la zona on estaven. Ara, la instal·lació ha quedat malmesa per les tasques a la muntanya i ha deixat sense pràcticament cobertura els dos municipis noguerencs.

Els veïns mostren la seva indignació des de fa dies i els alcaldes, impotència per la situació. La primera edil de Camarasa, Elisabet Lizaso, ha carregat contra Movistar al seu compte de Twitter ja que “no sabem on esteu treballant i en quina alternativa”. En aquesta línia, Lizaso, que ha contestat un missatge de lament per la situació de Movistar, es queixa que la firma telefònica havia estat avisada de la situació “i no es van prendre mesures”.

 

Esllavissades controlades sense ús d’explosius


Els treballs a la montanya s’han realitzat sense explosius i per mitjans mecànics i manuals a través de palanques i coixins pneumàtics que han possibilitat l’esberlament d’algunes de les roques que amenaçaven en esllavissar-se. La caiguda de les grans pedres ha provocat el tall de la carretera LV9047 un mínim de dues setmanes, fet que ha obligat a buscar rutes alternatives. 

 

Participació