Ángeles Ribes, la defensora de l’«statu quo» que ara desobeeix

La regidora que va viure una època daurada durant el darrer mandat d’Àngel Ros és expulsada ara de Ciutadans després de no voler renunciar als seus càrrecs

Àngel Ros i Ángeles Ribes
Àngel Ros i Ángeles Ribes | Àlvar Llobet
10 de setembre del 2021
Actualitzat a les 11:08h
Ángeles Ribesha estat expulsada de Ciutadans, el partit que ella mateixa va fer créixer a la ciutat de Lleida i que, durant anys, va ser una referència del govern del PSC gràcies al seu suport que, de retop, li donava notorietat i influència.

La regidora va arribar a l’Ajuntament de Lleida l’any 2015 amb l’aureola de castigadora dels independentistes i explicant unes pretensions de canvis polítics que, a la pràctica, van anar diluint-se a mesura que s’anava fent més cordial el tracte amb Àngel Ros, l’alcalde socialista que necessitava els vots taronja per transitar amb certa calma pel mandat, que ni tan sols va acabar. Ros volia els vots de Ribes i ella va aprofitar l’ocasió per erigir-se com una tinenta d’alcalde a l’ombra que tenia la clau de la governança de la ciutat.

Nascuda a Jaca i sense formació acadèmica superior, l’edil va saber veure una oportunitat d’èxit en la tensió política que es va viure al consistori en aquells anys, marcats pel procés i pel referèndum de l’1-O, i va aconseguir ser una sòcia prioritària i arraconar el PP, que va viure a la seva obaga. La duresa i habilitat en els discursos i la puixança a nivell nacional de Ciutadans li van donar a Ribes uns anys de glòria que es van anar acabant quan Ros va fer el famós mutis per anar a gestionar l’ambaixada d’Andorra.

L’alcalde Fèlix Larrosa va mantenir els pactes amb Ciutadans a contracor i sense cap altre remei després de comprovar que els partits independentistes li tancaven la porta, però el paper de Ribes ja no va ser mai més el que havia estat amb l’anterior Paer en cap. El partit va anar perdent influència i, tocat per discussions internes, va concórrer a les eleccions del 2019 amb una falsa expectativa de millorar els resultats. Va perdre un regidor i va passar a una oposició real un cop es va consolidar el canvi polític a la ciutat.

Ribes ha passat aquests primers anys de mandat fent un discurs agre i obcecat sovint amb la independència alhora que ha anat allunyant-se de la direcció del seu partit. Fidel a Albert Rivera, Ribes s’ha posicionat en l’ala crítica i ha reclamat dimissions i canvis a la cúpula liderada per Inés Arrimadas per revertir els recents daltabaixos electorals. Tan dura ha estat que el propi partit li ha parat els peus en forma d’una retirada de càrrecs en favor de Maria Burrel que no ha volgut acceptar.

La defensora de l’”statu quo” acaba el seu períple desobeint el seu propi partit, una decisió que li ha valgut un expedient primer i, després, una expulsió. No abandonarà l’acta, per la qual cosa deixarà Ciutadans com a darrera força amb un regidor (l’edil José Maria Córdoba també ha estat expulsat). Ribes va ser la “mare” de Ciutadans a Lleida i ella mateixa, com la divinitat de Saturn, l’ha devorat.