Un llibre recull la història de les bandes musicals del Pla d’Urgell des del 1905

“Cançons entre bancals”, de Jordi Bonilla, vol desmentir "el mite" que la comarca no té ni història ni potencial musical

Jordi Bonilla, autor del llibre
Jordi Bonilla, autor del llibre | ACN
Redacció
07 de setembre del 2021
Actualitzat a les 14:06h
Catalunya ha viscut diversos "booms" musicals i el Pla d'Urgell va viure la seva particular explosió de bandes als 90, quan gent jove de la comarca van agafar els instruments i van començar a fer música. És un dels moments destacats de la radiografia musical que ha fet Jordi Bonilla, un jove de 19 anys, estudiant de Periodisme, que acaba de publicar el seu primer llibre, “Cançons entre bancals” (Autoeditat, 2021).

Al llibre hi ha un repàs històric de les bandes que s'han format a la comarca des de l'any 1905 fins a l'actualitat. En total n'apareixen 180, una xifra que segons Bonilla demostra que no tota l'escena musical ve de Girona o Barcelona sinó que a Ponent també hi hagut i hi ha "potencial". 

La inquietud per la música i el territori d'aquest jove mollerussenc que està a punt de cursar 3r de Periodisme l'ha portat a publicar el seu primer llibre que ha acabat sent un extens recull de dades i grups de música que han tingut el Pla d'Urgell com a punt de partida.

Segons Bonilla, està fet amb ganes d'ensenyar a la gent que el Pla d'Urgell "té història musical", tant actualment com també durant tot el segle XX. L'inici del viatge està fixat a l'any 1905, després de la fundació de la Societat Recreativa l'Amistat, quan comencen a aparèixer les primeres bandes i músics. I des de llavors, segons Bonilla, la creació de grups "no s'ha tallat en cap moment" i n'hi ha hagut durant totes les dècades. 

El panorama català ha viscut diversos "booms musicals" com el de la “Nova cançó” o el del “Rock català” als 90. Segons Bonilla, el Pla d'Urgell no ha sigut menys, tot i que no se n'ha parlat tant als mitjans, i als 90 hi va haver una explosió de bandes.

Actualment, assegura que aquest fenomen s'està repetint i destaca que hi ha una quarantena de formacions musicals en actiu; una xifra que no s'havia donat mai abans. Tot plegat, demostra, segons l'autor, que a Lleida i el Pla d'Urgell hi ha una "gran escena musical" i per això defensa que el llibre va enfocat a reivindicar-ho.