HABITATGE

Balaguer és el municipi més barat per comprar una casa a Catalunya, segons Idealista

El preu mitjà del metre quadrat a la capital de la Noguera és de 486 euros, entre els 25 més barats de l'Estat

per Redacció, 19 d'agost de 2021 a les 14:10 |
La ciutat de Balaguer des del pont que creua el riu Segre amb l'església de Santa Maria al fons. | Oriol Bosch/ACN
Balaguer és el municipi més barat per comprar una casa a Catalunya. Així ho indica un estudi publicat pel portal immobiliari Idealista, que situa en 486 euros el preu mitjà per metre quadrat a la capital de la Noguera. De fet, Balaguer és una de les 25 localitats més econòmiques de tot l'Estat per comprar un habitatge. La població més barata d'Espanya és el Carpio de Tajo, a la província de Toledo, amb un preu mitjà de 304 euros per metre quadrat.

La segona posició és per a Barruelo de Santullán (383 euros) a la província de Palència, mentre que la tercera l'ocupa el poble de Cebolla, a Toledo (401 euros). Dins el top deu, vuit posicions estan ocupades per municipis de Castella-La Manxa, una per Castella i Lleó i una per Andalusia.


Malgrat els baixos preus que recull Idealista, el portal Fotocasa ha publicat una altra anàlisi on es posa de manifest que el preu de l'habitatge a Catalunya s'ha incrementat un 26% durant els últims cinc anys, deu punts per sobre el creixement mitjà al conjunt de l'Estat (+16%). L'any 2016, el preu mitjà del metre quadrat a Catalunya se situava en 1.997 euros, una xifra inferior als 2.522 euros per metre quadrat actuals. Per un habitatge de 80 metres quadrats, això es tradueix en una diferència de més de 40.000 euros. El 2016, aquesta llar hauria costat 159.760 euros, mentre que actualment en costa 201.742 euros.

Per capitals de província, Girona és la ciutat més afectada per l'increment de preus. L'habitatge a la ciutat s'ha encarit un 32% en els últims cinc anys, i ha passat dels 1.781 euros per metre quadrat l'any 2016 als 2.346 euros per metre quadrat actuals. A continuació apareix Barcelona, on el preu de l'habitatge ha crescut un 23% en els últims cinc anys. A Tarragona i Lleida la pujada ha estat inferior a la mitjana catalana, del 17% i del 6%, respectivament.

 

Participació