Jaciment

Troben a Santa Linya més restes de la homo sapiens de fa 14.000 anys

Els arqueòlegs recullen nous indicis per pensar que es tracta d'un enterrament intencionat

per Redacció, Lleida | 6 d'agost de 2021 a les 09:33 |
Imatge de les excavacions de Santa Linya | ACN
Les excavacions que porten a terme aquest estiu investigadors del Centre d'Estudis del Patrimoni Arqueològic (CEPARQ-UAB) a la Cova Gran de Santa Linya (Noguera) han tret a la llum nous fragments de l'esquelet de la homo sapiens de 14.000 anys d'antiguitat. Es tracta sobretot de falanges i d'algun tros de vèrtebra.

Les primeres restes de la "Linya, la dona de la Noguera", tal com l'han anomenat, van aparèixer la campanya passada. L'esquelet correspon a finals del Paleolític Superior, un període en què les restes d'humans moderns són molt escasses a la península ibèrica. Les excavacions, que van començar al maig i s'allargaran durant l'agost, també han permès recollir més indicis per demostrar que es tracta d'un enterrament intencionat.


Les primeres restes atribuïdes a aquesta homo sapiens de fa 14.000 anys es van localitzar cap al final de la campanya d'excavacions 2020 a la Cova Gran de Santa Linya, situada al municipi de les Avellanes i Sanya Linya (Noguera) i es van presentar públicament fa uns mesos.

L'equip d'investigadors del CEPARQ-UAB que estudia la Cova Gran des del 2002 hi havia trobat registres materials d'entre 45.000 i 4.000 anys d'antiguitat però fins llavors no havia localitzat mai cap resta òssia dels individus que la van habitar.


En una zona lateral de l'excavació, els arqueòlegs van trobar restes d'un esquelet humà que corresponen bàsicament a la part inferior del cos com ara la pelvis i les extremitats inferiors, a més d'algun petit fragment del crani, costelles o vèrtebres. Després d'aquella inesperada trobada, els arqueòlegs han decidit centrar la campanya d'excavacions d'enguany al punt on es van localitzar les restes de la Linya. Hi treballen un grup de nou investigadors especialitzats en diferents àmbits com ara l'arqueologia, la restauració i la paleoantropologia humana.

 

Participació