Tempestes

Danys entre el 30% i 60% en els cultius de Lleida per la tempesta del dissabte

Unió de Pagesos estima que als arrossars afectats es pot perdre més la meitat del cultiu

per Redacció, Lleida | 2 d'agost de 2021 a les 17:02 |
La pedregada caiguda este dissabte en una finca de la Ràpita. | Sofia Cabanes
La tempesta de pedra i pluja del cap de setmana ha provocat afectacions entre el 30% i el 60% en els conreus d'arròs, olivera, ametlla, vinya i fruita dolça per on va passar a l'Ebre i Lleida. És la primera valoració del sindicat Unió de Pagesos. En el cas del Delta va afectar entre tres i quatre mil hectàrees, de la Ràpita a Poblenou, amb afectacions d'entre el 50% i el 60% en algunes finques. El cultiu d'arròs bomba, que és el més avançat ara, és el que ha patit més. El sindicat assenyala que els danys seran més visibles en uns dies quan l'espiga trencada mor i emblanquix i demana als productors d'arròs que sol·liciten peritatges esta mateixa setmana, ja que les espigues noves que surten no permetran veure el dany real.

La tempesta ha afectat de manera irregular a l'olivera. A finques de Vinaixa i els Omellons (les Garrigues) els danys poden ser superiors al 30%, igual que a la Terra Alta, sobretot a Gandesa, Corbera d'Ebre i Vilalba dels Arcs. També va afectar l'Urgell, a Sant Martí de Riucorb, Verdú, Preixana i Nalec, i a la Ribera d'Ebre, a Flix i la Palma d'Ebre. En estes últimes poblacions i a la Terra Alta (Gandesa i Bot) la pedregada ha afectat ametllers en algunes finques i ha fet caure ametlles dels arbres.


Respecte a la vinya, hi ha conreus amb afectacions d'entre el 10% i el 50% a Corbera, Vilalba, Gandesa i la Fatarella. El vent de cerç d'este diumenge ajudarà a assecar els grans de raïm trencats i que els carrolls no es podrisquen. La tempesta també ha afectat la zona de vinya de Maldà, on va caure una pedregada intensa, i la de la carretera dels Omells a Maldà, i Penelles (Urgell).

Els danys en fruita dolça s'han concentrat a la zona de Gimenells, on predomina la fruita de pinyol, com al nord d'Alcarràs (Segrià), i a Tivissa i Flix, a la Ribera d'Ebre. A les Borges Blanques (Garrigues), la pedregada ha afectat pereres.


Unió de Pagesos demana al departament una valoració ràpida i acurada dels danys que va provocar la tempesta, a més d'un seguiment d'estes afectacions amb l'objectiu d'adequar la fiscalitat per a la pagesia que tributa dins del sistema de mòduls de l'IRPF fruit de la reducció d'ingressos causada pels danys.

 

Participació