Salut posa la lupa sobre les aigües residuals del Baix Segre per controlar la Covid-19

El mostreig setmanal d’aquestes aigües permet preveure increments en la incidència del virus entre la població i prendre mesures preventives per tallar cadenes de transmissió

Mostreig d'aigües residuals
Mostreig d'aigües residuals | Salut
Redacció
30 de juliol del 2021
Actualitzat a les 11:00h
El Departament de Salut ha intensificat, des de fa unes setmanes, el control de presència de coronavirus en les aigües residuals dels municipis del Baix Segre que tenen més concentració d’empreses hortofructícoles. Es tracta de les estacions depuradores d'aigües residuals (EDAR) d’Aitona-Seròs, Alcarràs i Torres de Segre que, coincidint amb l’increment de població de la campanya de recollida la fruita, des del mes de maig s’analitzen setmanalment fins a finals d’agost o primers de setembre. 

 El monitoratge d’aquestes aigües permet observar si hi ha presència del genoma del virus, ja que les persones contagiades, tant les simptomàtiques com les asimptomàtiques, excreten el virus per mitjà de la femta. El seguiment de l’evolució dels resultats determina si el nivell de genoma trobat en una EDAR augmenta, es manté o disminueix respecte de la setmana anterior. Aquesta informació ajuda a predir l’increment d’incidència de la Covid-19 en la zona o zones analitzades, ja que el genoma pot aparèixer a les aigües residuals abans que es donin els casos en la població.

“Disposar de dades setmanals que ens permeten conèixer com circula el virus en les aigües residuals en la zona fructícola on hi ha major concentració de persones és una eina de vigilància útil per preveure i avançar-nos als possibles casos positius que es manifestaran posteriorment”, explica Mercè Bieto, subdirectora de Salut Pública a la Regió Sanitària de Lleida i a la Regió Sanitària d’Alt Pirineu i Aran. Bieto destaca, a més, que “la probabilitat que el virus a la femta sigui infectiu és extremadament baixa, perquè el pas per l’estómac el destrueix”.

Les EDAR analitzades amb més intensitat arran de la campanya de la fruita cobreixen els municipis d’Alcarràs, Torres de Segre, Soses, Aitona i Seròs, amb una població d’uns 18.000 habitants, que es multiplica durant els mesos d’estiu. En les darreres setmanes, la presència del genoma del virus ha mostrat una tendència a l’alça.