El canvi climàtic podria provocar grans focs al Pirineu, segons un estudi de la UdL

La recerca estima que el "marge de seguretat" que dona la humitat desapareixerà si la temperatura puja 3 graus

Un camió de Bombers, a la zona de l'incendi de Santa Coloma
Un camió de Bombers, a la zona de l'incendi de Santa Coloma | ACN
Redacció
27 de juliol del 2021
Actualitzat a les 18:06h
Els Pirineus, on els incendis forestals són rars avui en dia, podrien començar a experimentar grans focs si la temperatura puja 3ºC per sobre de les onades de calor actuals. Aquest és el "marge de seguretat" que calcula un estudi liderat per la Universitat de Lleida (UdL) i en què també ha participat el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i universitats australianes, basant-se en la variació de la humitat del combustible vegetal i el dèficit de pressió de vapor.

Els incendis serien totalment desproporcionats amb un augment de 8ºC, segons aquesta recerca publicada a la revista "Science of the Total Environment".

El treball, en el qual també han participat investigadors del CTFC, la UNED de Madrid i les universitats australianes Western Sydney University i The Australian National University, té com a objectiu "quantificar quin augment del canvi climàtic converteix en inflamables els ecosistemes que actualment no cremen, el que seria el marge de seguretat, utilitzant els Pirineus com a cas d'estudi", explica el professor de la UdL i la Southwest University of Science and Technology (Xina), Víctor Resco de Dios, que encapçala l'article.

L'equip ha mesurat les variacions d'humitat tant del combustible viu (plantes) com el del mort (branques i fullaraca) en sis indrets del Pirineu i altres arboredes de pins de Catalunya, on els focs són més comuns en ser ambients més secs. Concretament, els mesuraments s'han fet cada dues setmanes i durant dues temporades d'incendis a l'Alt Urgell, el Solsonès, el Segrià i la Conca de Barberà.

"La humitat la mesurem en base al dèficit de pressió de vapor (VPD), que és una variable que indica el poder que té l'atmosfera per assecar el combustible", explica Resco. "El marge de seguretat fa referència a la diferència que hi ha entre la humitat als Pirineus i l'associada a grans incendis als boscos mediterranis que l'envolten", afegeix. L'equip l'ha quantificat entre 0,5 i 1,5 kPa (quilopascals) .