estudi

L'àmbit laboral és la segona causa del tràfic de persones a l'estat espanyol

Una recerca de la UdL identifica 16 vegades més víctimes que les fonts oficials

per Redacció, Lleida | 26 de juliol de 2021 a les 12:43 |
Una de cada tres treballadores domèstiques viu en llar pobres | Pablo Tosco
L'àmbit laboral és el segon amb més víctimes de tràfic de persones a l'estat espanyol, per darrere de l'explotació sexual. Així ho revela una recerca de la Universitat de Lleida (UdL) publicada a les revistes "European Journal of Criminology" i "Revista General de Derecho Penal".

En dos anys, les investigadores han identificat 7.448 persones afectades per les diferents modalitats d'aquest delicte (sexual, laboral, criminal i altres), tipificat al Codi Penal (article 177 bis). La xifra total multiplica per 16 les dades oficials del Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), que en el mateix període de temps va quantificar 458 víctimes de tràfic de persones a l'Estat.


La catedràtica de Dret Penal de la UdL, Carolina Villacampa, que ha liderat l'estudi, assenyala que la informació estadística a l'estat espanyol "està molt orientada a mesurar el tràfic de persones per a explotació sexual, deixant de banda altres formes com la laboral que pot ser fins i tot més prevalent".

De les 7.448 víctimes detectades, les investigadores n'han pogut classificar 7.146, ja que "de 302 no hi havia prou informació", remarca. "Els resultats permeten concloure que el nombre de víctimes identificades a l'Estat pot constituir només la punta de l'iceberg", afegeix Villacampa.


La recerca de la UdL ha detectat 373 víctimes de tràfic per motius laborals. La xifra representa un 5,22% del total, quan la mitjana europea és del 25%, segons l'European Commission-Migration and Home Affairs 2018, cosa que significa que "en altres països es detecten millor aquests casos", segons Villacampa.

Les persones són explotades principalment en els sectors de l'agricultura o ramaderia (28%) i en el servei domèstic (28%), seguits molt de lluny per la construcció, la indústria tèxtil, la restauració i els comerços o la venda al detall. Respecte a l'origen, mentre que les dades oficials apunten que les víctimes de tràfic laboral provenen sobretot de Romania i Portugal, l'estudi ubica la seva procedència a Àsia i Àfrica, especialment el Magrib.


El col·lectiu majoritari del tràfic d'éssers humans correspon a l'explotació sexual, amb 6.610 víctimes detectades, un 92,5% del total classificat per l'estudi. Són sobretot explotades per a prostitució en clubs o pisos (40%), seguida de prostitució de carrer (34%) i d'explotació en clubs i bars d''strippers' (13%). Quant a la seva procedència, la majoria són dones d'Amèrica del Sud, l'Àfrica subsahariana i Europa de l'Est.

 

Participació