Les mesures de gestió milloren la conservació de les aus estepàries a Lleida

El seguiment científic de les poblacions confirma que les actuacions impulsades estan donant els resultats esperats

Una au al damunt d'un cartell
Una au al damunt d'un cartell | Josep Maria Torres Payerol
Redacció
22 de juliol del 2021
Actualitzat a les 9:42h
En els darrers 40 anys, la intensificació agrícola i el desenvolupament urbanístic i agropecuari a la plana de Lleida han reduït l'extensió i la qualitat de l'hàbitat disponible per a les aus estepàries d'aquesta regió, que encara alberga la major part d'espècies d'aquest tipus d'aus a Espanya. El recent Informe sobre l'estat de la natura a Catalunya ha posat de manifest que aquest grup d'ocells es troba entre els més amenaçats al territori, amb una davallada d'un 27% en les poblacions del 2002 al 2019.

Tanmateix, en els últims anys, la Generalitat ha iniciat actuacions per revertir aquesta situació, amb una important inversió econòmica, i que han servit, juntament amb el seguiment científic, per millorar la conservació d'aquestes aus.

Aquestes actuacions han inclòs, entre d'altres, la declaració de vuit zones d'especial protecció per a les aus (ZEPA), l'arrendament o adquisició i gestió de terrenys esteparis i de guaret, l'habilitació de llocs de nidificació, la posada en marxa de programes de cria per reforçar algunes poblacions, o la senyalització de línies elèctriques per reduir el risc de col·lisió.

Optimisme per a les aus estepàries de la plana de Lleida

"Els resultats d'aquestes actuacions deixen un marge per a l'optimisme", explica Santi Mañosa, professor de la Facultat de Biologia i membre de l'Institut de Recerca de la Biodiversitat de la UB (IRBio). "Tot i que la situació actual de moltes espècies està lluny de ser òptima i les accions de conservació necessiten millores, l'escenari actual és millor del que hauria estat en absència de cap mesura de gestió. Les poblacions d'algunes espècies d'ocells ja estan responent positivament al conjunt de mesures que s'han dut a terme", afegeix.