esports

Catalunya formalitza la candidatura als Jocs Olímpics d'Hivern 2030

Aragonès envia una carta al Comitè Olímpic Espanyol en què remarca la necessitat del "consens social i territorial" sobre el projecte

per A.V., Barcelona, Catalunya | 15 de juliol de 2021 a les 09:26 |
Jocs Olímpics d'Hivern | Piqsels
El Govern ha establert contactes formals amb el Comitè Olímpic Espanyol per presentar candidatura als Jocs Olímpics d'Hivern del 2030. Segons ha avançat Catalunya Ràdio, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha enviat una carta al president del comitè, Alejandro Blanco Bravo, per demanar-li iniciar converses "per la possible presentació" de la candidatura. "Una oportunitat que ha d'anar de la mà del consens social i que ha de permetre desenvolupar els compromisos de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides", afegeix el text.

Segons han explicat fons del Govern a l'ACN, ara es començarà a plantejar com ha de ser la candidatura i s'iniciarà el diàleg amb tots els agents territorials. Ja que, segons remarquen, la intenció és que sigui un "projecte de país sostenible". Així mateix, recorden que al final del procés, serà el territori a través d'una consulta qui decideixi si avala o no la candidatura, com diuen que estableix l'acord de governabilitat.


Des del departament de la Presidència, que té les competències en esports, defensen que la candidatura ha de tenir tres eixos: cohesió territorial, sostenibilitat i participació ciutadana amb implicació del territori. Asseguren que no és una aposta només per a 15 dies sinó que es vol fer un plantejament "global" per a tot el Pirineu.

En una moció aprovada la setmana passada al Parlament, ERC i JxCat van votar diferent sobre aquesta qüestió. Junts va votar a favor d'una candidatura per al 2030 "d'acord amb els criteris de sostenibilitat mediambiental màxima i d'aprofitament de les instal·lacions esportives ja existents, mitjançant mecanismes participatius que tinguin en compte totes les sensibilitats territorials". ERC s'hi va abstenir en considerar que el text quedava curt i la CUP hi va votar en contra. Els anticapitalistes rebutgen la candidatura perquè la consideren un "macroprojecte basat en l'especulació".

 

Participació